Så blir poolen en del av din trädgård

2024-05-29
En pool är en stor investering som påverkar trädgården i hög utsträckning. Är du inte en lycklig ägare till enorma marker, så kommer poolen att ta upp en stor del av din utomhusyta. Därför är det viktigt att den placeras rätt från början. Anlita gärna en trädgårdsarkitekt för att få tips om den smartaste lösningen i just din trädgård!

Det första du ska fundera över är trädgårdens naturliga förutsättningar. Var ligger solen på under större delen av dagen? Söderläge brukar kännas självklart. Då blir soltimmarna många och vattnet hålls varmt längre in på hösten. Men man vill också kunna sitta och lapa sol utan att vända poolen ryggen. Det måste man tänka på innan poolen anläggs.

Fruktträd och bärbuskar är inte så lyckat nära poolen eftersom de fläckar ner och kladdar. Även träd som släpper pollen bör av samma skäl undvikas.

Om där redan finns en stor altan med matplats, så bör du fundera på var poolen ska ligga i förhållande till den. Man vill ofta ha en plats för lek och plask och en plats för att grilla och äta i lugn och ro.

– Det är viktigt att organisera upp ytorna i träd-gården så att man kan utnyttja den till mer än bara bad och lek. Att kunna äta avskilt från poolen kan vara en fördel, samtidigt som man kanske inte vill att avståndet ska vara alltför stort, säger Jeanette Skålander, trädgårdsarkitekt på Njuta Trädgårdsdesign.

Många anser att det är viktigt att kunna se poolen från vardagsrummet. Om barnen är ute och badar vill man som förälder ha uppsikt utan att behöva gå ut; då blir poolen en slags förlängning av vardagsrummet. Fyra meter från husväggen brukar vara ett lagom avstånd.

De flesta väljer en vanlig, rektangulär pool, 4X8 meter. Då har man störst valmöjligheter av tillbehör och man kan dessutom få automatiserad pooltäckning – vilket inte är möjligt med exempelvis en njurformad pool.

Njurformad pool

Njurformad pool

Poolen måste naturligtvis inte vara en förlängning av vardagsrummet; den kan lika gärna få en ”egen” avdelning i trädgården. Hur man väljer beror förstås på behov och smak och trädgårdens naturliga förutsättningar.

Det är viktigt att fundera över vilken växtlighet man vill ha kring sin pool. Ett tätt buskage kan bli ett bra insynsskydd, samtidigt som det fungerar som en avdelare som markerar var poolområdet börjar och slutar.

Undvik att ha lövträd nära poolen, liksom träd med stora rotsystem. Fallna och senare ruttnade löv är inte roligt i en pool. En angränsande gräsmatta eller grusiga ytor fungerar också dåligt, då skräp lätt hamnar i poolen. Så rena och lättskötta ytor som möjligt är a och o!

Jeanette Skålander tips är att välja lummiga växter som inte skräpar ner, exempelvis japanskt prydnadsgräs – som ser ut som vassruggar och som står kvar hela vintern – eller bambu. Den är vintergrön och blir ofta 2-3 meter hög. Träd som silverpäron är också bra – de ger en känsla av medelhav och liknar olivträd – liksom ruggar av lavendel.

Har man en kantig pool kan man också jobba med former som bryter av mot det kantiga.

– Har man en kantig pool kan man också jobba med former som bryter av mot det kantiga. Exempelvis mjuka, runda stenar eller runda buxbomsklot. Man kan också ha klätterväxter på håll och skapa en grön vägg på pergola eller spaljéer.

Närmast poolen är det smartast att ha ett trädäck. Då undviker man att smutsa ner och trädäcket är dessutom behagligt att gå och sitta på.

Annat som är bra att fundera över är hur man exempelvis ska göra med blöta handdukar och var man ska duscha efter badet. En stänkfri zon, gärna med rejäla linor att hänga upp blöta handdukar på, är en god idé, liksom en dusch som man passerar den till och från poolen.

– Duschen spar aggregatet, man bör absolut undvika smuts och partiklar i poolen, menar Jeanette Skålander.

Även förvaring är viktigt. Det blir mycket dynor och leksaker som ska stoppas undan efter dagens slut. Ihåliga bänkar för förvaring är ett smart val; de sväljer mycket.

Tänk också på att en fin belysning kan lyfta poolen, i alla fall under de månader när solen inte är lika stark som mitt i sommaren. Många pooler har inbyggd belysning, men genom att placera spotlights på lite högre höjd, exempelvis i ett närliggande träd, får man större visuell variation. Under det mörka halvåret kan man välja att belysa annat i trädgården än poolen, för att ta bort fokus från den.

Ett pooltak är effektivt om man vill skapa ett drivhusklimat kring poolen. Det är ett billigt och enkelt uppvärmningssätt – och säsongen förlängs med flera veckor före och efter den ordinarie badsäsongen. Pooltaket skyddar också mot smuts och pollen.

Poolen värms upp genom antingen en värmepump – vilket i dag är det vanligaste och effektivaste uppvärmningssättet – el eller de allt vanligare solcellerna, som ju är mer klimatvänliga. Cellerna placeras exempelvis på fastighetens tak, varvid vattnet pumpas igenom och uppvärmt förs tillbaka till poolen. Solceller kan höja badtemperaturen med 6-7 grader. Nackdelen är att de bara fungerar när det är soligt.

ANDRA ARTIKLAR