Inglasad altan förlänger säsongen

2024-04-19
En inglasad altan eller uteplats är ett utmärkt sätt att tjuvstarta sommaren redan under tidig vår och förlänga sommaren långt in på hösten.

När det känns svalt låter man glaspartierna vara stängda så att värmen hålls kvar, samtidigt som man kan njuta av sin trädgård på andra sidan glaset. När det blir varmt är det bara att öppna upp glaspartierna mot naturen. Tanken är att skapa ett uterum med stor flexibilitet. Allt fler svenskar upptäcker fördelen med inglasning och många blir sålda när de får uppleva grannens eller vännernas inglasade altan.

Det finns tre olika alternativ när man vill glasa in sin altan, beroende på hur man vill använda den. De flesta väljer i dag skjutdörrar. Men även alternativ med vikdörrar finns.

1. Sommar. Är tanken att enbart kunna skydda sig mot regn och vind sommartid så räcker det med enkelglas och en enkel profil.

2. Höst och vår. Välj ett enkelt isolerglassystem om du vill kunna njuta lite längre tid av året och värma upp ibland. Du skapar en miljö där du kan njuta redan vid de första solstunderna tidigt på våren och ända in på senhösten. Två 4 millimeters glas med 6 millimeters argongasspalt mellan räcker som isolering. U-värdet blir cirka 2,0. Rälsen och profilerna på skjutdörrarna saknar bruten köldbrygga, vilket innebär att konstruktionen inte är helt tät. Men det räcker ändå gott för att hålla värmen höst och vår.

3. Vinter. Vill du kunna njuta av ditt inglasade uterum året om krävs en hög grad av isolering med 2-glasfönster med argongas mellan, samt en profil med bruten köldbrygga i plast. Detta innebär att man minskar risk för kondens på profilerna samtidigt som det ger ett bättre isolervärde.

I rälsprofilerna ger borsttätningar ett tätare system. U-värde – cirka 1,1. Många väljer att lägga in golvvärme och i stället ha lite enklare fönster. Men det är ingen bra lösning. Risken är att värmen från golvet sipprar ut genom glaspartierna. Om man önskar prunkande växter i sitt vinterisolerade uterum bör man dessutom verkligen undvika golvvärme. Växter trivs inte i för torr värme.

Skjut- eller vikdörrar?

  • Vikdörrar ger en större öppning mot trädgården och håller tätt mot vatten när det regnar, men är samtidigt en mer komplicerad och ofta dyrare lösning. En inglasad altan med vikdörrar kan kosta upp till 50 procent mer än en lösning med skjutdörrar.
  • Skjutdörrar innebär en något mindre öppning eftersom dörrarna skjuts ihop mot rälsen och så att säga tar upp en viss yta, som man kanske hellre hade haft helt öppen.

Isoleringsmässigt så är det ingen skillnad mellan vikpartier och skjutdörrar. Däremot så kan det komma in vatten i rälsen när det regnar. Men det rinner ut igen genom dräneringshål i karmen, så man behöver inte oroa sig för läckage. Hörnen blir helt täta.

De flesta som glasar in sin altan vill att glaspartierna ska gå att öppna runt om och att det ska vara glas på så många sidor som möjligt. Men maxat med glas innebär att det kan bli svårt att möblera En fast del med skjutpartier i glas ovanför gör uterummet mer lättmöblerat – man kan exempelvis placera en soffa mot den fasta väggen.

Man kan välja att glasa in altanen själv. Kompletta stommar som är kapade och urjackade går att köpa och för den som är händig så är det inte så svårt att glasa in sin uteplats. Men om det krävs speciallösningar är det alltid klokast att anlita en duktig snickare.

Fakta pris

En inglasad altan med tak kostar från cirka 100 000 kronor.

Foto i toppen: Willab Garden

ANDRA ARTIKLAR