Marksten lyfter din trädgård

2024-04-19
Marksten är både praktiskt och vackert. De flesta väljer att lägga marksten vid entrén och uppfarten, för att underlätta för gående och bilar som ska parkera.

Ytan blir jämn, snygg och förhoppningsvis lättskött. Men marksten kan även förgylla trädgården och skapa ”rum” och fungera som avskiljare mellan olika delar. Om man har valt att använda fyrkantiga stenar vid uppfarten, kan det vara en god idé att ha organiska, mjukt rundade stenar på andra ställen för att skapa kontrast.

Markstenen måste inte ha samma form överallt. Däremot är det viktigt att hitta en röd tråd, så att det inte spretar för mycket.

– Håll dig till en färgskala.

Färgen på markstenen kan gärna harmoniera med huset. Om huset är målat i en varm färg, bör även markstenen ha en varm ton. Det är bra att tänka på att marksten blir mörkare när det regnar. Ett tips är därför att blöta ner stenen när man är i butiken. Då får man en mer korrekt bild av hur den kan komma att se ut i vått tillstånd, säger Jeanette Skålander på Njuta Trädgårdsdesign.

Trenden går mot allt större markstenar. Många är så stora som 2×2 meter. Populärast är natursten. Den är dyrast och kostar cirka 50 procent mer än betongsten. Men det finns billigare natursten från exempelvis Asien. Importerad natursten innebär dock långa transporter, vilket inte är så bra ur miljösynpunkt.

– De flesta väljer natursten från den trakt där de bor. Det innebär exempelvis kalksten från Gotland eller granit från Skåne. Stenarna skiljer sig åt i färg beroende på vilket stenbrott de kommer ifrån, så natursten finns i alla möjliga nyanser, konstaterar Jeanette Skålander och tillägger att den allra vanligaste färgen dock är grå med en glittrande effekt.

– Det är neutralt och fungerar nästan överallt.

När man investerar i natursten bör man helst välja en färgskala som inte är för extrem, så att den enkelt går att ”matcha” med husfasad och annan omgivning. Markstenens nyans ska inte styra allt i trädgården.

Natursten må vara dyrt. Och ännu dyrare blir det om arbetskostnaden blir hög, vilket den lätt blir om man önskar små ”gatstenar” i snygga formationer. Det är ett komplicerat pussel att lägga och kräver kunskap och tid. Även stenar med udda former kräver tid och eftertanke för att det ska bli snyggt och välgjort. Om man vill ”lätta upp” en stor, stenlagt yta kan man med fördel lyfta bort en sten och sätta dit en liten växt, exempelvis en kryddväxt. Det är dessutom lätt att återställa om man ändrar sig.

Fördelen med natursten och granit är att den håller i en evighet.

Det billigare alternativet betongsten har en hållbarhet på 15-20 år.

Hur sköter man om sin marksten?

Natursten sopas eller spolas av. Man får inte salta. Viktigt att fundera över innan man lägger marksten är att den ska klara av tyngden av en bil. Den ska också klara av att möta en snöslunga eller en skyffel när det blir vinter. Om den är ojämn i formen kan det uppstå problem.

Betongsten spolas och sopas. Man får inte använda högtryckstvätt och var försiktig med dubbdäck så att stenen inte skadas.

För en vackrare och mer lättskött stenlagd yta tipsar Jeanette Skålander om att fylla på ordentligt med fogsand, gärna hård fogsand, som bildar en jämn yta som inte tillåter mossa och ogräs att få fäste.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.