Njut av solen i behaglig skugga

2024-05-28

Även om vi svenskar älskar solen, så kan det ibland bli för mycket av det goda. Att äta lunch i gassande sol kan helt enkelt bli alldeles för varmt. Regnar det ute (vilket det kan göra i Sverige) så är det verkligen inte lyckat. Då kan en markis komma väl till pass.

En terassmarkis är den vanligaste typ av markis som köps idag, som gör att man kan sitta ute även när det regnar, eller i behaglig skugga när det är soligt. De flesta väljer en terassmarkis med CE-märkt motor och trådlös fjärrkontroll som är dold inne i markisrullen. Då vevas markisen enkelt och smidigt in och ut. Det billigaste alternativet är en markis med manuell vev.

Även fönstermarkiser är ett smart val. Då vanliga persienner endast blockerar solljuset, stänger markisen även ute värmen och håller inomhusklimatet svalare. Dessutom skyddas tapeter, tavlor och möbler från att blekas av solen.

Innan man införskaffar markiser bör man tänka på vilket fabrikat man önskar och i vilken prisklass. Som med mycket annat, så får man det man betalar för.  En dyrare, tätare och därmed mer slitstark markis håller längre än en billig variant. Köper man en markis med bra kvalitet och med färgbeständig väv, så beräknas den hålla i 15-20år, då en billigare markis kan tappa färgen ganska snart. Köper man sin markis av ett företag som är medlem i Svenska Solskyddförbundet så får man dessutom en tre års skriftlig garanti.

Brukar du glömma att dra in markiserna så är automatiska sol- och vindsensorer kanske ett alternativ. De gör markiserna snudd på självgående. Är det molnigt i upp till en halvtimme drar markisen in sig själv, liksom om det börjar regna. Det går att ställa in hur man vill ha det. Skaksensorn, som placeras i frontprofilen, reagerar när det rister för mycket i markisen som då dras in.

Det finns också appar att ladda ner som gör att markisen kan styras eller programmeras direkt från en mobiltelefon.

Även i markisvärlden går det trender, idag kommer de i mängder av färger och mönster, men de flesta väljer ändå enfärgade sobra färger som harmoniserar med huset. En tumregel är att ljusa färger släpper igenom mer ljus och värme än mörka.

eftersom en markis är en större investering så rekommenderar Svenska Solskyddsföreningen att man tar hjälp av en fackman till själva monteringen och även med mätarbetet. Då får du alltid garanti på arbetet. Vill du montera själv är det viktigt att mäta noga så att markisen inte upplevs för smal.

Markisen består ju inte bara av duken, utan av hela konstruktionen.

Så rengör du din markis

Rengör för hand med hjälp av borste och handvarmt vatten med såpa eller tvållösning. Blir väven kraftigt nedsmutsad finns speciella rengöringsmedel.

EU skärper kraven

EU skärper nu kraven på att linförsedda invändiga solskydd ska vara barnsäkra. Dessa krav trädde i kraft här i Sverige den 4 september 2014. Vad ska du tänka på när du vill försäkra dig om att dina invändiga solskydd är barnsäkra? Ladda ner Svenska Solskyddsförbundets broschyr Barnsäkert på solskyddsforbundet.se

Foto i toppen: Sandatex

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.