Spa – en het trend

2024-05-26

Spa och wellness har på sistone blivit en av västvärldens hetaste trender. Spaanläggningar, somliga med plats för tusentals besökare, var dock moderna redan under antiken. Och i 1700-talets Tyskland lockade Marienbad och Baden-Baden 1700-talets europeiska jetset-kretsar; i dessa kurorter samlades båda sjuka och inbillade sjuka…

Längs den tyska östersjökusten finns än idag fantastiska gamla spahotell – ofta med kulturella evene-mang som en självklar del av utbudet. Jag besökte
häromåret magnifika Steigenberger Grand hotel & Spa i Heringsdorf och fick ett urflott rum, med utsikt över både park, pooler och vidsträckt sandstrand. Toppbetyg likaså för ultramoderna Grand Hotel&Spa i Ahrenshoop; en fördrömd liten konstnärsstad à la Skagen… Observera att den tyska prisnivån generellt ligger 40 procent lägre än den svenska.

Spaanläggningar i Sverige

Jag rekommenderar Comwells i Varbergs ombyggda sanatorium, omgivet av oexploaterad skärgårdsnatur. Hotellet har fått utmärkelsen ”Europas bästa spa” och den stora spaavdelningen inkluderar en stor bassäng med upp-värmt havsvatten.

Högsta poäng också för Fjällnäs hotell – som New York Times listat som ett resmål i världsklass. Det förut lite friskportaraktiga pensionatet har lyxrustats. Rustik traditionell inredning kombineras med urban modernism; här möter den typiska skandinaviska design som återfinns bl.a. i anrika norska fjällhotell såsom Rondablikk höyfjellshotell. Nere vid strandkanten har byggts ett luxuöst spa, med utsikt över sjö och fjäll.

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.