Oavsett om du väljer att renovera ditt badrum själv eller anlitar ett företag är det av yttersta vikt att branschreglerna följs. Badrummet är det utrymme i huset som kan drabbas av stora och kostsamma skador – på golvet vid duschen uppstår 80 % av problemen i badrummet och det är i badrummet som cirka 60 procent av bostadens vatten förbrukas.
Badrummet är dessutom en långsiktig investering som ska hålla i årtionden. Kakel och klinker håller en halv livstid och en bra plastmatta i årtionden. Men om det slarvas med exempelvis rörinfästningar och tätning av skruvinfästningar kan fuktskador på sikt uppstå. Det är också mycket viktigt att hela golvet i badrummet har ett fall mot golvbrunnen – det är det bästa sättet att förebygga framtida fuktskador.
Dessa branschregler ska du följa när du renoverar badrummet för att uppfylla Boverkets byggregler. Målet är att förebygga vattenskador i våtrum:
- Byggkeramikrådets bransch-regler för plattsättning heter BBV 15:1. www.bkr.se
- GVKs bransch-regler för golv, keramiska samt plastmatta, som även kan användas som tät/ytskikt på vägg också. Reglerna heter Säkra Våtrum. www.gvk.se
- Säker vattens branschregler för rördragning. www.sakervatten.se
- MVKs bransch-regler för målade system i våtrum. www.vatrumsmalning.se
Från den 1 juli 2015 har BKRs branschregler ändrats på en punkt. Det gäller kartongklädda gipsskivor i våtrum, som numera får användas enligt branschreglerna.
På sidan 9 punkt 3.6 har meningen ”I våtzon 1 ska skivorna vara motståndskraftiga mot mikrobiell tillväxt. Kartongklädda gipsskivor ska inte användas i våtzon 1, varken som underlag för tätskikt eller som bakomvarande skiva” utgått.
– Det innebär dock inte att kartongklädda gipsskivor är det bästa alternativet. Vi rekommenderar andra typer av skivor. Men det är upp till varje konstruktör att bestämma vad man vill använda, säger Nikolas Pivac på BKR.
Det här är viktigt att tänka på inför badrumsrenoveringen:
Fundera på vad du vill förmedla med ditt badrum. Ska det enbart vara praktiskt eller vill du att det ska ha personlighet och en distinkt stil? Fundera på färgval och inredningsstil; marint? Rustikt? Romantiskt? Ska här finnas plats för ett fint badkar eller en liten fåtölj?
Fundera på var i badrummet du behöver dra el för belysning – både stark takbelysning och mer dämpad belysning – handdukstork och för övriga uttag.
Golvbrunnar äldre än från 1990 måste bytas ut. Ta reda på hur gammal din brunn är. Väggnära brunnar har på senare år blivit alltmer populärt. Tänk dock på att de begränsar urvalet av tätskikt och golvbrunn eftersom endast vissa kombinationer av tätskikt/väggnära golvbrunn är godkända. Rådgör med din plattsättare.
Renoveringen kan vara ett bra tillfälle att uppgradera ventilationen. Rådgör med din hantverkare. Även rördragningen måste kanske anpassas till dagens standard. Gamla rör och kopplingar kan behöva bytas ut.
Planera var du ska sätta upp saker på väggarna. Alla infästningar i utrymmet ska göras i fast konstruktion. Där är det lämpligt att plattsättaren kortlar (monterar korta reglar mellan de långa reglarna).
River du ett gammalt badrum från 1980 eller tidigare kan fäst-/fogmassan innehålla asbest (det var vanligast förekommande 1960-1970). Detta kan kontrolleras genom att en bit kakel med fix och fog skickas in till ett analysföretag. Varje prov kostar ca 550-650 kr.
Släpljus (ljus utefter vägg) framhäver fogar och ojämnheter i kakelplattor. Tänk därför på att inte montera ljuskällor alldeles intill väggen.
Kolla om det finns fuktskador med hjälp av e fuktmätare. Säkrast är att anlita ett besiktningsföretag som Anticimex, Polygon eller Aquademica, i stället för att göra det själv.
Kolla underlaget. Kakel och klinker kräver ett mekaniskt starkt och fuktstabiliserat underlag – annars kan kaklet släppa. Ett träbaserat underlag rör sig lättare av fukt, medan gips rör sig mindre. Innan man kaklar måste man montera en formstabil skiva, typ gips, utanpå träkonstruktionen. Kolla gärna på www.sakervatten.se
När badrummet är renoverat får du ett kvalitetsdokument av den våtrumsbehöriga entreprenören. Det är beviset på att arbetet är gjort enligt Byggkeramikrådets regler och därmed uppfyller myndighetskraven. Man får också dokumentation av den behöriga rörmokaren samt från GVK. Dokumenten är värdehandlingar som ska sparas i under hela våtrummets livslängd och lämnas över till eventuell ny ägare av fastigheten. Tillsammans med kvalitetsdokumentet får du också monteringsanvisningen för det godkända tätskiktssystemet som använts.
För att inte förstöra tätskiktet så rekommenderas att limma upp badrumstillbehören istället för att punktera tätskiktet med skruvar. Det finns numera ett stort sortiment badrumstillbehör som kan limmas upp. Nödvändiga skruvinfästningar bör göras av fackman.