Trendexperterna tipsar – så ska badrummet inredas

2024-03-28
Den tid då våra badrum var enbart funktionella är förbi. Sedan många år går trenden mot allt personligare – och dyrare – badrum med snyggt kakel och en genomtänkt inredning som speglar vilka vi är eller vill vara.

För femtio år sedan var badrummen ofta små och sterila. Nu önskar vi större, lite lyxigare badrum som går att inreda med möbler, exempelvis en fåtölj, och textilier för en riktig rumskänsla. Det är inte ovanligt att den större familjen väljer dubbla handfat – precis som på hotell! Var femte svensk tillbringar så mycket som en timme om dagen i badrummet, inte konstigt att vi då vill ha en hög trivselfaktor i vårt badrum.

– Fler och fler vill ha ett inrett badrum; ombonat och trevligt med fler funktioner än enbart tvagning och toabesök. Spa-trenden är stor och i badrummet önskar vi finna ro och välbefinnande för alla sinnen. Därför är färger, material och känsla viktigt, säger stylisten Johanna Pilfalk.

Hon menar att det med ganska enkla medel går att göra badrummet hemtrevligt – om man inte vill kakla om och göra en större förändring. Basfärgerna vitt och grått är fortfarande vanligast i svenska badrum. Men i kombination med originella och färgstarka detaljer får badrummet ändå ett lyft och blir personligare. En fin matta och en udda möbel, exempelvis en liten serveringsvagn, där man exponerar sina fina tvålar och förpackningar, kan göra susen.

– Små detaljer är lätta att byta. Som knoppar på förvaringsskåpen och handdukshängare till exempel. Eller dörrar och stommar. Genom att vara konsekvent med ett visst färgval skapar man en helhetskänsla, säger Johanna Pilfalk, som tycker att idealet är att ha både öppen och sluten förvaring i badrummet. I den slutna förvaringen kan man ha ”trista” saker som exempelvis tandborstar och muggar medan man i den öppna kan ha snyggt vikta handdukar i matchande färger eller kanske ett stilleben med fina inredningsdetaljer kombinerade med vackra förpackningar.

Men oavsett hur snyggt kakel eller coola knoppar man har, faller de ganska platt med en intetsägande belysning. Belysningen är viktig och man kan genom rätt led-belysning lyfta fram strukturer, färger och former. Släpljus utmed väggarna kan lyfta fram kaklets yta och belysning under ett skåp ger ett varmt, behagligt ljus. Belysning inne i lådor och skåp är också praktiskt, liksom en mild nattbelysning som via en sensor slår på när man går på toaletten nattetid. Att endast ha en stark takbelysning räcker inte. I ju tidigare skede man bestämmer sig för vilken belysning man ska ha, desto bättre blir det. Då kan man ”dölja” de tekniska lösningarna och göra dem till en integrerad del av badrummet.

Viktigt att komma ihåg är att man inte får göra elarbeten själv i badrummet. Det måste en behörig elektriker göra.

Handfat, toastol, dusch/bad brukar många tycka fungerar bra i basutförande. En toastol är trots allt en toastol, även om man kan byta ut plastlocket mot ett finare i färg eller trä. Handfat finns numera i olika organiska former, som ovalt eller runt. Men fortfarande är det traditionella handfatet vanligast.

Träimitation är hett just nu, enligt trendexperten Stefan Nilsson.

Träimitation är hett just nu, enligt trendexperten Stefan Nilsson. FOTO: Vedum Kök och Bad

En tydlig trend när det gäller handfat är blandare i olika metaller, som koppar och mässing.

– En tydlig trend när det gäller handfat är blandare i olika metaller, som koppar och mässing. Eller svart. Det blir också allt vanligare att välja beröringsfria blandare, säger Johanna Pilfalk, som också ser allt fler mönstrade duschväggar, marrakechkakel, mörkt kakel och – det senaste – sexkantigt kakel.

Hon får medhåll av trendexperten Stefan Nilsson, som menar att kakel på senare år har exploderat som trendfenomen. Det är kaklet som ”gör” badrummet och genom kaklet hittar vi vårt estetiska och unika uttryck.

Sexkantiga kakelplattor är absolut en stor trend

– 2015-2016 är sexkantiga kakelplattor absolut en stor trend, liksom droppformade. De här udda formerna är dyra och svåra att montera, vilket speglar vår vilja att satsa pengar på hemmet. Det ska vara unikt, speciellt och får gärna kosta en slant, säger han.

En övergripande trend gällande kakel 2015 är den rustika, industriella trenden med mycket ytstruktur och en grov, lite ”skitig” känsla med rostiga detaljer.

– Exempelvis träimitation är hett just nu, konstaterar Stefan Nilsson och tillägger att stora kakelplattor de senaste tio åren har fått stort genomslag. Principen tycks vara, ju större desto bättre.

– Vi ser fortsatt mycket stora kakelplattor. Men också motsatsen, mosaik och små, små plattor.

Johannas 3 enkla tips för snyggare badrum:

  1. Snyggt vikta handdukar i matchande färger
  2. Stilleben med fina inredningsdetaljer
  3. Visa upp vackra tvål- och parfymförpackningar

Foto i toppen : Aspen

ANDRA ARTIKLAR