Ett hotell med en rolig och kreativ satsning mot hållbarhet!

2024-06-18
Har du som många andra en uppsjö av andrasortering av till exempel prydnadssaker, en skvätt färg, tapet eller ett överskott av textil som inte kommer till nytta hemma?

Älvkarleby Turist och konferenshotell ligger knappt två timmars bilresa från Stockholm. En dag i mars förra året fick Patrik Eriksson som precis tagit över hotellet nog när han gick i källaren på hotellet.

Han gick i källaren som var full av vackra möbler, porslin och annan inredning som hade stoppats undan av tidigare ägare för att nya saker hade köpts in.

– Jag tänkte: hur kommer det sig att alla köper så mycket nya saker när vi oftast har saker som vi kan ta tillvara på, saker som bär på en historia och oftast är mycket finare än nya möbler och framför allt bättre kvalité.

Älvkarleby Hotell och Konferens med rum och säng

Patrik bestämde sig för att bryta den trenden. Älvkarleby turist och konferenshotell valde från och med den dagen att återbruka inredning så mycket som det går.

”Hållbarhet måste bli roligare om människor skall engagera sig!”

– Vi köper allt vårt porslin från loppisar och föredrar då de loppisar där pengarna går till välgörande ändamål. Vi försöker att tänka på att ha en hållbar utveckling och att så många som möjligt ska vinna på våra inköp. I detta fall så vinner både miljön och vi får även in den sociala aspekten.

Vi tycker själva att exempelvis ett buffébord med blandade återbrukade uppläggningsfat, kannor, kastruller och burkar är mycket finare än det moderna matchade. Dessutom har varje sak en historia att berätta och det passar väldigt bra i en anläggning som denna från 1800-talet.

Vi tänker hållbart med det mesta. Istället för att exempelvis slänga frukt som inte går åt så gör vi juicer av det till frukosten. När vi rustar hotellrummen så använder vi oss utav tapetrullar som butikerna tänkt slänga och möbler gör vi om och snyggar till. Istället för att köpa nytt så återbrukar vi helt enkelt.

Flera rum är redan omgjorda med hjälp av privatpersoner som var med och tävlade genom Styleroom, Europas största inspirationsbank av bilder uppladdade av dess användare. De skulle bevisa att det gick att göra om ett rum utan att behöva köpa nytt och att det ändå blir riktigt snyggt.

– De fick helt fria händer för hur rummen ska se ut, då vi föredrar en personlig touch på hotellrummen. I varje hotellrum fanns bland annat säng, sängbord och skrivbord. Allt som fanns i rummen fick de använda och göra om.

Det blev väldigt lyckat och nu har hotellet personliga och fina hotellrum som är helt gjorda på återbrukad inredning.

Älvkarleby Hotell och Konferens med fåtölj

– I jul är det dags igen för en tävling med samma upplägg. Deltagare får över en månad på sig att göra om ett hotellrum utan att köpa nytt. De som rest långt  är välkomna att övernatta i sitt rum utan kostnad och vi står då även för frukost.

De som har deltagit har tyckt att det har varit en ära att göra ett rum som hundratals människor kommer kunna njuta av, ”där hemma så blir det ofta bara ett begränsat antal som man får dela med sig till av sitt kreativa uttryck i heminredningen”

– Vi som hotell har ett ansvar mot miljön, vi måste tänka steget längre innan vi köper nytt. Vi ser detta som en möjlighet att inspirera andra hotell men även privatpersoner att börja återbruka mer och att man kan göra om ett rum riktigt bra utan att lägga ut en krona!

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.