Resekrönika – humöret på topp med resa i Sverige

2024-06-18
Ruggigt? Deprimerande mörkt? Då kan det vara läge att resa; att söka upp något inspirerande ställe för att tanka energi. Här några tips:

Vandra i höstgul bokskog i skånska Söderåsen; en nationalpark i ett av Europas största lövskogsområden. Besök närbelägna, anrika gästgiverierna i Röstånga (med ombonade sällskapsrum) eller Spången (vita tygdukar, och ett gammeldags gemyt där tiden tycks ha stått stilla).

Njut av atmosfären och sevärdheterna i östgötska Skänninge och Vadstena – några av Sveriges bäst bevarade småstadsidyller. Ytterligare suggestiva tillflykter i höstmörkret är Loka brunn (Sveriges svar på Marienbad och Karlsbad) respektive Grythyttans gästgiveri (Grythyttan fick på 1600-talet stadsrättigheter, som av olika skäl dock aldrig realiserades); i dessa trakter är Bergslagen trolskt, sjörikt och med många vandringsleder.

Stockholm: ett aldrig sinande utbud av kultur och nöjen (se www.alltomstockholm.se). Jag vill slå ett särskilt slag för jugendpärlan Sturebadet, hypermoderna konstmuseet Artipelag (ett svenskt Louisiana, i skärgårdsnatur en halvtimme sydost om centrum) samt familjeresemålet Junibacken, där sagotåget i puttenuttig modellmiljö leder rätt in i hjärtat av Astrid Lindgrens litterära universum (finansmannen Peder Wallenberg bekostade hela investeringen – av kärlek till sin älsklingsförfattare).

Vill man kombinera fjälluft–fria vidder–friluftsliv med ett av Skandinaviens mest påkostade badhus rekommenderas Experium i Sälen. Den som söker mer rofylldhet bör besöka Grövelsjön; bästa övernattningarna erbjuder STF:s fjällstation (med ekoprofil och fantastisk restaurang) och Storsätra fjällhotell (dyrare, mer komfortabelt). Fortsätt gärna med bil några mil västerut till norska Femunden: nationalpark med högfjäll runt den vidsträckta sjön.

Synnerligen vackra naturområden i södra Norrland: rundvägen Järpen—Kall—Duved samt Höga kusten (med unika friluftsmuseet Mannaminne, helgöppet t.o.m. oktober). Lägg därtill kulturstäder som Gävle och Umeå – samt vidunderliga lapplandsfjäll: vårt land kan sannerligen erbjuda mycket!

Bilden i toppen: Vadstena Slott

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.