Hög tid att planera uterummet

2024-06-18
Om drömmen om ett härligt uterum har slagit rot efter den gångna sommaren är det hög tid att börja planera redan nu. I synnerhet om du vill satsa på ett arkitektritat ute-rum – eller vinterträdgård – som ger huset det där extra lyftet för ögat och själen.

Det tar tid att fundera, planera, skissa och att söka och få bygglov för ett uterum. Därefter ska en byggfirma kontaktas och planerna konkretiseras.

– Många är ute alldeles för sent, vilket gör att deras uterum inte hinner bli klart till sommaren. Mitt tips är att påbörja processen redan under hösten. Då är chansen stor att uterummet är klart att användas när våren kommer, säger Magnus Carlsson, som är specialiserad på arkitektritade uterum.

Uterum finns i många utföranden och prisklasser. Allt ifrån den enklaste, oisolerade varianten som mest fungerar som en altan med tak och väggar i glas för umgänge på sommaren till välisolerade vinterträdgårdar med spännande former i vilka man kan vistas året runt och kanske njuta av prunkande, exotiska växter. Gemensamt för dem alla är att de fungerar som en förlängning av huset; ett rum som blir en slags länk till den omgivande naturen, eftersom ett uterum oftast definieras av stora glaspartier för maximalt ljusinsläpp.

– Våra kunder efterfrågar ofta arkitektritade, specialdesignade uterum. De har egna tankar och önskemål och de allra flesta är måna om att uterummet ska smälta ihop med huset, så att det blir en snygg helhet, säger Magnus Carlsson.

Det som vanligtvis skiljer ett exklusivt uterum från ett enklare är nivån på isoleringen. Ju bättre isolering i väggar och i glaspartier, desto dyrare bygge. Men några önskar också spännande former på sitt uterum.

– Vi har förfrågningar om svängda väggar eller åttakantiga uterum och allt går förstås att lösa. Men exempelvis runda, svängda former är mer svårisolerade och är därmed dyra. Men är man beredd att betala så är det bara fantasin som sätter gränser, säger Magnus Carlsson och berättar att mycket generösa glaspartier och glastak är vanliga önskemål på de arkitektritade, exklusivare uterummen.

– Vi har exempelvis en kund som har valt att ha ett växthus och ett träd inne i sitt uterum. Det är väldigt speciellt, men fullt möjligt, konstaterar Magnus Carlsson.

Ett arkitektritat uterum med bästa isoleringen kostar cirka 25 000 kronor kvadratmetern. Då ingår allt ifrån planering till nyckelfärdigt uterum. Ett välisolerat uterum i standardutförande kostar cirka 20 000 kvadratmetern och de enklare nyckelfärdiga uterummen kostar 10 000 – 15 000 kronor kvadratmetern beroende på isoleringsnivå.

Enligt regelverket så definieras ett uterum av att det ska finnas en vägg och en altandörr mellan uterummet och huset. Om man tar bort dörr och vägg kallas det i stället för en utbyggnad och då gäller helt andra – och strängare – regler för hur man får bygga.

För uterum räcker det att göra en bygganmälan till kommunen, förutsatt att uterummet inte är större än 15 kvadratmeter. Är det större måste man ansöka om bygglov.

De nya ”Attefallsreglerna” som trädde i kraft 2014 har gjort att färre husägare bygger uterum som överskrider 15 kvadratmeter.

Huruvida bygglov för arkitektritade uterum beviljas eller inte skiljer sig i viss mån mellan kommunerna. Generellt brukar landsbygdskommunerna vara mer välvilliga än storstadskommunerna.

ANDRA ARTIKLAR