Peter Englanders favorit – bougainvillean

2024-12-13
Jo, nu är hösten här och för vissa knackar redan vintern på dörren. Då kan åtminstone inte jag låta bli att drömma om södern. I fantasin flyttar jag på en pelargonröd från blåsiga Österlen till solvarma Italien.

Vad ser jag då för mitt inre förutom den läckraste maten, den eviga solen och ett hav som tävlar med himmeln om att vara blåast. Jo, växter förstås. Och den som tränger på mest av alla är bougainvillean. Du vet klätterväxten som forsar med briljanta blommor på varenda mur, terrass och hotellfasad nere vid Medelhavet. Kan vi verkligen ha en bougainvillea hemma i Sverige? Svaret blir ett rungande JA! Jag har precis i dagarna skrivit klart min nya bok som handlar om konsten att odla det omöjliga. Boken kommer ut till våren, men under vintern får nu alla läsare av Villatidningen ett smakprov. Och vi börjar med bougainvillean.

Bougainvillean är trots sitt brasilianska ursprung, en välkommen växt inte bara nere vid Medelhavet, utan också i våra trädgårdar. Men ingenstans i vårt land kan den växa i jorden året runt.  Här måste vi odla den i kruka, allra helst i en vacker terrakottakruka. På sommaren lever den ett skönt liv på uteplatsen i full sol och allra helst vindskyddat. Det jag gillar mest med Bougainvillean är att den blommar från vår till höst och ibland ända fram till jul. Inget ont om syrenen, men varför blomma bara några veckor när man är så vacker? För dig som just nu har en bougainvillea men är osäker på hur du ska förvara den på vintern ska tänka på ett par saker.

Eftersom bougainvillean inte alls tål minusgrader måste du lyfta in den innan första frosten. Vintervistet ska helst vara svalt och ljust. Du som har ett inglasat uterum kan skratta dig lycklig, i alla fall om du är beredd att hålla minusgraderna borta. En fläkt med termostaten inställd på över 5 grader är precis vad du och din bougainvillea behöver. Du kan också låta den tillbringa vintern på fönsterbrädan i ett söderfönster. Då är det viktigt att lyfta in den tidigare på hösten eftersom övergången i temperatur ska vara så lik som möjligt.

Vattna med förstånd, det vill säga mindre under de mörkaste månaderna och mer när solen går allt högre på senvintern och våren. Det händer att bougainvillean tappar bladen på vintern, men misströsta inte. Med vårvärmen kommer nya blad. Det är nu du ska beskära din bougainvillea. Klipp bort intorkade grenar och lite till för att stimulera knoppbildning. Eventuellt kan du behöva plantera om i en ny kruka. Gör det på våren också och inte i en alltför stor kruka. Lyft ut krukan när det blivit åtminstone tolv plusgrader på våren. Skydda bladen från vårsolens starka strålar med fiberduk första veckan. När bladverket är fullt utvecklat är det viktigt att vattna rejält, särskilt varma vår- och sommardagar. Den ska aldrig torka ut helt och hållet. För att bougainvillean ska kunna blomma som bara den kan, krävs näring. Bäst är att tillsätta näring i vattenkannan vid varje vattning.

I övrigt är det bara att njuta av bougainvilleans ljuvliga blomning och låtsas att din terrass ligger väsentligt längre söderut än grannens. Lycka till!

Läs mer om vår krönikör Peter Englander på peterenglander.se.

ANDRA ARTIKLAR