Högt tryck på utlandsboenden

2024-06-15

Antalet utlandsboende svenskar har på sistone ökat kraftigt. Drygt 550 000 svenska medborgare bor nu utomlands. Orsaken är delvis den alltmer internationella arbetsmarknaden. Men många – enligt undersökningar mer än varannan svensk! – lockas även av tanken på att köpa fritidshus i ett sydligare land. En ny trend är att många medelålders par och familjer med barn köper hus eller lägenhet i varmare trakter, vistas där periodvis och resten av året helt enkelt hyr ut boendet. Många, särskilt äldre, bosätter sig permanent eller bor halvårsvis i sin utländska bostad.

Flest utlandsbostäder har svenskarna i Spanien (65 %); därefter kommer Portugal (16 %), Italien (6 %), Frankrike (4 %) och Thailand (2 %). I några av dessa länder lever man betydligt billigare än i Sverige. Enligt Forex semesterindex, som mäter snittpriser på produkter och tjänster, är kostnadsnivån i Spanien 74 (Sverige = 100), Portugal 75, Italien 100, Frankrike 107 och Thailand 53 (där är alltså prisnivån bara drygt hälften av den svenska).

Förr var det undantagsstuga eller ålderdomshem som väntade efter ett hårt arbetsliv – idag lever vi längre och friskare. Många äldre flyr vintermörkret och njuter i stället La dolce vita under stark vintersol. 125 000 svenska pensionärer bor permanent utomlands. Än fler bor emellanåt i egna hus eller lägenheter.

När det gäller utlandsboende är pensionärer fortsatt en stor grupp. Jag pratar med Fredrik Kullman på Skandiamäklarna – som säljer många bostäder inte minst i Spanien – och han berättar att ”klassiska” områden för utlandsboenden, som Franska rivieran, Mallorca, Costa del Sol och Kanarieöarna, alltmer fått konkurrens av områden med lägre priser – som Kroatien, Cypern, spanska Costa Azahar… Särskilt efterfrågas havsutsikt, närhet till flygplats, pool, golfmöjligheter samt närhet till andra svenskar. På många ställen finns regelrätta ”svenskbyar”.

Just nu köper vi svenskar bostäder utomlands som aldrig förr.

Trenden är kraftigt uppåt vad gäller antal transaktioner. Störst efterfrågan har vi för objekt i prisklassen 1—2,5 miljoner. Typiska köpare av utlandsboende är ett par som halvårsvis vill bo i Spanien (främst 55+) eller en barnfamilj som vill investera i en ”sommarstuga”.

I Spanien har priserna börjat stiga efter den utdragna ekonomiska krisen – men i inlandet har priserna fortsatt att sjunka (enbart i år med uppemot 30 %). Längs Franska rivieran byggs det mindre och priserna är höga (däremot fyndar nu många i billigare Languedoc-regionen i sydvästra Frankrike). Portugal har på senare år lockat allt fler köpare, inte minst på grund av landets skattefrihetspolitik för utlänningar.

Många fantiserar om att få njuta det goda livet i ett fantastiskt klimat och med låga levnadskostnader… Sola, bada, handla nyskördat på lokala marknader, slappna av i kravlös tillvaro, få daglig ljusterapi… I billiga Thailand växer det upp små oaser, som ”Scandinavian village”.

I grund och botten är nog drömmen om värme och havsbad ett slags paradisdröm, som vi människor bär på. Kanske ett arv sedan mänsklighetens barndomstid, då vi levde under bar himmel i Afrika?

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.