Så fixar du elsäker belysning ute

2024-05-29
Under de mörkare årstiderna så plockar vi gärna fram fler lampor, så väl inne som ute. Höstmys och julstämning skapas ute genom att sätta lampor i träd, längs med gångar och vid garageinfarten. Hur vackert det än blir så kommer naturligtvis säkerheten först, något som Joakim Grafström, specialist på elsäkerhet, har koll på.

När du planerar din belysning i trädgården finns det mycket inspiration för hur du får det både smart och snyggt men viktigaste är ändå alltid att det blir säkert.

– En jordfelsbrytare kan rädda ditt liv, ditt hus och dina saker eftersom den bryter strömmen om ett fel uppstår. Den förhindrar farliga elstötar och bränder, säger Joakim Grafström, specialist på elsäkerhet på Elektriska Installatörsorganisationen.

En jordfelsbrytare jämför hur mycket ström som går ut till lampor, apparater och annat som kopplats in, och hur mycket som kommer tillbaka. Om det skiljer sig åt försvinner ström någonstans, till exempel genom att en person rör en spänningssatt del. Då bryter jordfelsbrytaren snabbt strömmen.

I nybyggda och nyrenoverade hus skyddas elinstallationerna oftast av en jordfelsbrytare som är fast monterad i elcentralen. Om du inte har en jordfelsbrytare i elcentralen så kan du använda en så kallad portabel jordfelsbrytare. Den ansluter du enkelt mellan vägguttaget och den elektriska utrustningen.

4 enkla tips för elsäker belysning utomhus

  1. Se till att köpa belysning med rätt användningsområde. Läs ordentligt på förpackningen, kan du ha den ute kan du ha den inne men inte tvärtom.
  2. Sätt inte lampor, framförallt glödlampor, för lågt. De kan lätt gå sönder och oavsett lampsort så kan trasiga socklar bli farliga.
  3. Kontrollera att belysningen inte blivit gammal eller sliten genom att titta på sladden, är den trasig eller missfärgad? Eller spröd och spricker när du böjer på den? Då bör du lämna in den till en lampaffär eller till återvinning. 
  4. Köp en portabel jordfelsbrytare för temporär utomhusbelysning som ljusslingor och julgransbelysning. 

Foto i toppen: Eio

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.