Välj rätt takläggare

2024-04-19
Ett hustak har en lång livslängd och behöver sällan bytas ut. I Sverige är de vanligaste takmaterialen tegel eller betong och båda har en mycket lång hållbarhet, ibland över 100 år.

Förr eller senare är det ändå dags för ett takbyte – och då gäller det att hitta en bra takläggare som kan sitt jobb och som inte kommer med några ekonomiska överraskningar i efterhand.

Vid en snabb sökning på internet hittar man mängder av firmor som erbjuder takbyte till bra pris. Men det gäller att se upp: kompetensen, erfarenheten och kunskapen skiljer sig åt mellan takläggarna och långt ifrån alla arbetar med en godkänd arbetsmiljöplan.

Det finns ingen specifik takläggarutbildning, utan en takläggare har i allmänhet gått bygg på gymnasiet och ska därefter ha gjort 6800 lärlingstimmar för att ha tillräcklig kunskap och erfarenhet. De som är utbildade i Sverige har den bakgrunden.

Med tanke på att utbudet av firmor som erbjuder takläggning är stort och varierat ska man göra noggranna efterforskningar innan man bestämmer sig. Begär flera offerter och jämför vad som ingår.

Vid planer på takbyte bör man vara ute i god tid, minst 2-3 månader i förväg. Avtal ska alltid skrivas med kunden.

Ett första steg kan vara att kolla rekommendationer och referenser. Har någon granne bytt tak och är nöjd med jobbet? Vem bytte hans tak?

Om man hittar en firma på nätet så är det klokt att be om referenser i det område där man bor. Har de bytt flera tak och kunderna är nöjda är det en indikation på att det är en duktig takläggare. Det är också viktigt att komma ihåg att ett alltför lågt pris ofta är en glädjekalkyl med dolda extrakostnader eller ett tecken på att firman inte jobbar korrekt med en arbetsmiljöplan.

En del tullar på säkerheten för takläggarna. Så man ska alltid fråga efter arbetsmiljöplan och att firman använder bra ställningar och jobbar med säkerheten. Byggherren, det vill säga husägaren, är den som har ansvaret om något händer och kan bli bötfälld vid en olycka om säkerheten har brustit.

Vid planer på takbyte bör man vara ute i god tid, minst 2-3 månader i förväg. Avtal ska alltid skrivas med kunden.

Avtalet ska vara så detaljerat som möjligt. Startdatum sant slutdatum ska finnas med, liksom vad som ingår; vilken panna, vilken papp, vilka tillval ingår. Ingår takränna? Då ska det stå med. Allt för att undvika ytterligare kostnader i efterhand.

Den kund som önskar kan ta in en oberoende besiktningsman för att se att jobbet är fackmannamässigt utfört och gjort enligt avtalet. Det är även viktigt att kolla vilka garantier som gäller för det nya taket. Ett tak med pannor ska hålla i minst 30 år och då ska garantin gälla lika länge.


Checklista inför takbytet

  • Kolla rekommendationer och ta referenser
  • Fråga efter arbetsmiljöplan.
  • Var ute i god tid, begär flera offerter.
  • Kräv ett detaljerat avtal där allt som ingår specificeras.
  • Kolla garantins längd på ditt nya tak.

Bild i topp : Svenska Byggruppen

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.