Checklista för poolbygget

2024-04-19

I förra numret av Villatidningen skrev vi om hur poolen fortfarande står högt på önskelistan bland Sveriges villaägare som investering till hemmet. För att skapa denna trivsamma utemiljö för lek,  samvaro och avkoppling som även höjer fastighetens värde –  krävs planering och många val. Om du missade förra delen i vår poolserie eller vill friska upp minnet, kan du hitta den på villatidningen.se. I detta nummer är det dags att komma igång med själva poolbygget – så drömmen blir verklig!

Ni kanske redan valt vilken pool ni vill ha och längtar efter att sätta spaden i jorden (eller spränga bort en bergknalle), så här kommer en checklista som kan vara bra att gå igenom. Det vanligaste är att köpa ett ”poolpaket” där allt man behöver ingår, samt en utförlig byggbeskrivning steg för steg, så att man kan utföra bygget själv eller anlita ett företag.

CHECKLISTA

1. Vem ska hålla i projektet?
Ni själva, en trädgårdsfirma eller ett byggföretag..?

2_maskin           

2.Vem ska gräva?.. och vilka fordon kan komma in på tomten?
Stora grävare gör jobbet fort men kan förstöra trädgården. Minigrävare tar längre tid, men är smidiga i privata trädgårdar och trånga utrymmen. De kan hyras om man gör jobbet själv.

3.Var ska vi förvara pump, filter och eventuell värmepump?
Man vill gärna ha dem ihop och nära poolen, men tänk på att de kan ge ifrån sig dovt buller. Placera dem gärna i en angränsande befintlig byggnad eller ordna för ett separat förråd och samla alla nödvändiga poolsaker där.

 4_sladd

4. Hur ska vi ordna med elen?
Behörig elektriker ser till att godkänd el (och jordfelsbrytare) installeras på säkert och praktiskt vis så att den räcker till pump/filter, värmepump, men kanske även till undervattenbelysning, utebelysning och eventuellt andra eluttag för diverse saker eller apparater.

  5_vatten

5. VVS – och vatten till poolen.Vart ska vattnet från markdräneringen och bäddavloppet ta vägen, samt vattnet från backspolningen?
Tänk praktiskt! Har du en dagvattenbrunn eller ett dike som du kan/får belasta? Kolla med kommunen om bestämmelser där du bor. Och kom ihåg att växter tycker inte om klorvatten. Men poolvatten dunstar och stänker ut också, så man måste fylla på då och då. Det är en klar fördel att ha ett närliggande vattenuttag, så man slipper  besväret med att dra långa slangar genom trädgården när det är dags att fylla på. Vill ni ha en utedusch kanske med behagligt vattentemperatur?

6. Har vi kollat upp med detaljritningar så vi inte gräver av ledningar eller rör?
Kommunen har info om dylikt, eller andra berörda bolag.

7_skottkarra

7. Vad ska vi göra med alla jord/ stenmassor?
Jag rekommenderar att tänka kreativt och miljömässigt för att om möjligt använda det som går att återanvända till ännu ett inspirerande projekt. Eller så kan du sälja överflödet. Det är inte självklart att allt ska köras bort. Det kan vara en onödig kostnad dessutom. Fråga gärna en trädgårdskonsult om råd.

8. Uppvärmning eller ej?
De flesta väljer att ha poolen uppvärmd för att få behagligare badtemperatur. Nu för tiden finns effektiva poolvärmepumpar som värmer poolen med mycket bra driftsekonomi. Det är idag det vanligast sättet att värma poolen. Alternativt finns solfångare och elvärmare. Elvärme är enkelt men dyrt. Kanske går det att koppla på från befintlig energieffektiv uppvärmning i huset? Solvärme kan vara ett alternativ eller som kombination, men tar stor plats på mark eller tak och fungerar inte lika bra mulna dagar. Undersök vad som finns och som skulle fungera hos er.

9_varme

9. Hur ska vi hålla kvar värmen i poolen?
De största värmeförlusterna sker från poolytan. Därför är det bra med ett tätt överdrag som läggs över poolen när den inte används. Transparent pooltak är det med effektiva överdraget för att hålla kvar värmen i poolen. Vissa pooler kan man isolera väggarna och botten med markskivor av polystyren. Hör med poolleverantören vad de kan erbjuda.

10. Var ska vi ha alla grejer?
Förutom nödvändig pump/filter, behövs fungerande och framförallt praktisk förvaring för poolslangen för damsugaren, håvar som man fånga upp löv och annat skräp med , samt klor (på barnsäker plats) och ph mätningsutrustning.
Men ni ska också förvara alla badleksaker, simglasögon, badkläder, handdukar och kanske dynor som man nyttjar ute på pooldäcket. Poolområdet kan snabb bli belamrat av alla dessa saker – och vart tog den harmoniska oasen vägen? Om det går föreslår jag att ordna för en omklädningsvrå nära poolen eller varför inte en charmig badhytt…  Hemma hos oss har vi allt i en gammal bykstuga bredvid poolen, och i ett hörn har vi en kyl/frys så glassen och sommarsaften alltid finns nära… och en och annan kall öl.

11_spik

11. Hur ska vi anlägga och bygga runt poolen?
Det vanligaste är nog trätrall, för det är lätt och prisvärt att bygga, men också behagligt att gå barfota på och vatten rinner av och torkar upp fort.
En del föredrar natursten, marksten eller betongplattor vilket går utmärkt och kanske mer är en stil och budgetfråga.
Träd och buskar nära eller i vindriktning mot poolen kan skräpa ner en hel del. Grus för nära gör att det lätt kommer grus i poolen, liknande problem blir det med gräsytor intill, särskilt om man just klippt gräset.Växter gillar inte klorvatten. Men om man vill insynsskydda med en pergola eller spaljé nära poolen planterar man växterna på baksidan för att skydda rötterna och minska skräp i vattnet. Däremot kan sommarblommor eller perenna växter och även mindre träd trivas utmärkt i större kärl runt poolen. Jag har mina citron och olivträd i stora krukor på vårt pooldäck, och grönsaker och örter i olika kärl, för att få en lummig och mjuk samt doftande inramning. Staket runt poolen/trädgården eller ett pooltak är en ekonomisk, estetisk, försäkrings och juridisk fråga att ta ställning till.

12_solstol

12. Vill vi kunna njuta i skuggan vid poolen?
Visst är det härligt med sommar och sol – men glöm inte att det också är skönt att njuta i skuggan under ett parasoll, markis eller annat solskydd.

13_ost

13. Matplats vid poolen?
Det är underbart att kunna äta ute vid poolen, så jag rekommenderar att det finns minst en matplats där ute. Och varför inte en trivsam plats för grillen eller ett helt utekök? Vind och regntåliga möbler runt poolen gör livet lätt!

14_lampa

14. Belysning vid poolen?
Man kan ha undervattensbelysning som ger en fantastisk upplevelse en sen kväll. Men även vintertid finns ju poolen där och då kan man njuta av dekorativ belysning som ramar in området. Prova att placera ut ficklampor en kväll för att se hur det kan bli.

15_Kamera

15. Hur ska vi dokumentera – och varför?
Det är smart att dokumentera med bilder under bygget, inför leverantörer att man följde anvisningar, och ”bevis” inför eventuella reklamationer/garantier och behändigt för försäkringsbolag. Om ni ska sälja fastigheten kan ni visa hur bygget gått till och ta vara på vissa kvitton för eventuella avdrag vid försäljning.

Lycka till med pooldrömmen!

Foto i toppen: Folkpool

ANDRA ARTIKLAR