Bedårande badrum

2024-05-26
Daniella Witte är inredare, stylist, fotograf och bloggare på Elle Decoration. Här delar hon med sig av sina bästa inredningstips till dig som vill förnya badrummet.

Ett bra första steg är förstås att börja planera. Daniella föreslår att du drar igång genom att göra en moodboard som fångar dina önskemål ifråga om färg, material och stil.
– Ta sedan med den till en bra kakel- och badfirma. De kommer att hjälpa till att ta fram förslag på allt som krävs till ett nytt badrum. Du behöver inte handla allt där för den sakens skull, men det ger en bra start och inspiration.

Hon rekommenderar även att du tänker till och tar tid på dig i skissandet. Smarta lösningar som inbyggda hyllor och skåp är superfint och samtidigt väldigt funktionellt och lättstädat, tipsar hon.

Ett bra exempel är bland annat hyllor för handdukar som monteras mellan två väggar. Eller varför inte satsa på en måttanpassad nisch för toalettrullar bredvid toaletten och kanske en i duschen med plats för schampo och tvål?
– Välj naturmaterial som till exempel ett kakel i natursten och detaljer i gediget trä. Dessa val skapar ett badrum som känns lyxigt och tidlöst, menar Daniella.

Och satsa på det kakel du verkligen vill ha. Det är bättre än att lägga extra pengar på en dyr möbel som lätt kan bytas ut om du skulle vilja.

En annan bra sak att ha i åtanke, enligt Daniella, är att man inte nödvändigtvis behöver kakla hela badrummet. Ett lyxigt kakel på golv och i våtutrymmen kan också kombineras med en våtrumsfärg. Något som hon tycker brukar ge ett lugnt och harmoniskt intryck.

Men du får också gärna varva mellan lyxköp och budgetkap.
– Det bästa är att kombinera den billigare prisklassen, som badrumsmöbler från Ikea, med snygga och väldesignade detaljer som ligger lite högre i pris – exempelvis ett lyxigt italienskt kakel. Till detta sätter man detaljer som kanske är vintage eller fynd från naturen. Något som ger den där unika och personliga knorren, säger Daniella.


Så fixar du badrumsstilen – DANIELLAS BÄSTA TIPS

  • Våga vara personlig när du inreder ditt badrum. Det är din smak som räknas.
  • Låt det nya badrummet passa den tidsepok som huset är byggt i, rent stilmässigt. Ett badrum ska stå länge och hålla för en lång tid framöver.
  • Badrummet är det första rummet vi möter varje morgon. Satsa därför på att skapa ett badrum i harmoni.
  • Vill du ha ett ljust badrum? Gör det då ljust på riktigt. Ljusa golv och ljusa väggar. Låt golvplattorna gå upp på väggen för ett lugnare uttryck.
  • Samma tänk gäller om du vill ha ett mörkare badrum. Jobba med närliggande nyanser och undvik för stora kontraster. En bra måttstock är att minst kombinera tre olika material.

Tips!

– Trenden går mot mustigare kulörer. Vi ser en stilren flirt med 70-talet där man kombinerar färgat kakel med tvättställ och möbler i närliggande kulörer. Att inreda ton-i-ton är väldigt hett just nu, säger Daniella Witte.


Foto i toppen: Consentino

ANDRA ARTIKLAR