Ekokök med guldkant

2024-06-15
Hänger köksluckorna på sned som en samling sura mungipor? Är du trött på fläckiga bänkskivor, slitmärken, elslukande kylskåp eller en hopplöst daterad köksinredning? Här hittar du massor av härlig inspiration om du tänkt renovera eller byta ut ditt kök.

Förr i tiden var eldstaden den plats i hemmet där människor samlades för att umgås och laga mat. Den låg mitt i bostaden utan några avskärmande väggar och påminner på sätt och vis om dagens moderna kök med öppen planlösning och roll som social mötesplats: Nuförtiden sitter vi gärna vid köksbordet och konverserar. Läser läxor. Avnjuter goda middagar och ett glas vin.

Trenden idag går inte bara mot mer öppna och socialt präglade kök. De blir även mer och mer personliga, tekniska och – inte minst – ekologiska.

Olof Kolte är designer, forskare och lärare på Industridesignskolan vid Lunds universitet. År 2007 tog han sig an utmaningen att skapa ett framtidskök.
– Jag tolkade uppgiften utifrån ett hållbarhetsperspektiv och satsade på att minimera energianvändningen, skapa rejäla arbetsytor och bereda plats för ett retursystem anpassat för alla förpackningar, säger han.

Kolte tycker definitivt att du bör tänka in funktion och miljö och inte bara estetik när du planerar att för-nya köket.
  Välj induktionshäll och vitvaror med energideklaration och titta på vad du verkligen behöver. Undvik även giftiga plaster så långt det går.

Inredningsstylisten - Pella Hedeby.

Inredningsstylisten – Pella Hedeby.

Inredningsstylisten Pella Hedeby är inne på samma spår. Hon tycker att du bör köra på mer hållbara naturmaterial. Just nu är det till exempel hett med ljusa träder som kärnask och ek, men även sten i form av carraramarmor och Silestone.

Samtidigt är det väldigt populärt med köksö, öppna förvaringshyllor med stängda underskåp och mässingsdetaljer. Vi ser även att mörkare nyanser likt svart och grått har letat sig in i färgskalan.
– Vill du göra en enklare renovering kan du lämna in dina skåpluckor för omlackering, byta bänkskiva eller köksblandare. Idag finns det blandare i alla möjliga färger och utföranden, även snålspolande varianter med miljötänk, säger Pella Hedeby.

Hon förespråkar även att du låter kökets rumsliga förutsättningar styra valet av möbler. I ett litet kök kan det till exempel vara smart att inte övermöblera. Kör därför gärna på ett mindre bord med förlängningsskiva om du har snålt med space, för att skapa en harmonisk matplats som fungerar till vardags.

Talar vi stolar behöver de inte vara lika som bär för att vara lika bra. Enligt Hedeby blir det mer intressant om du tar en favoritstol och blandar, mixar, matchar med andra modeller.
– Rent proportionsmässigt ger det en bra balans om du passar ihop ett rustikt matbord med lätta stolar eller tvärtom. Det blir varken för pinnigt eller för tungt, utan ger ett växelverkande intryck, fortsätter Hedeby.

Olof Kolte påpekar även hur viktigt det är med belysningen.
– Undvik spotlights och installera istället dimbara lysrör. Då får du ett bra ljus som studsar mot skåpen och ner mot arbetsytan när du lagar mat, samtidigt som du kan ha mysbelysning till middagen.

När det gäller gardiner är det inget måste. Det beror lite på fönstren och behovet att skärma av ljus, menar Pella Hedeby.
– Och pynta inte med prydnader, utan låt vardagsredskapen bli ett dekorativt inslag. Du kan till exempel fylla på med funktionella och vackra skärbräden.


Trender
  • Rustika kök med drag från restaurangvärlden.
  • Mörkare toner, grått i alla nyanser och svart.
  • Retrokök i 50- och 60-talsstil.
  • Kök i olika träslag.
  • Bänkskivor i marmor och Sile- stone.
  • Köksöar och öppna hyllor.
  • Målade luckor och mässings- detaljer.
  • Missmatchade stolar.
  • Dekorativa skärbräden och pepparkvarnar.

Tips!

Ta hänsyn till ditt hus unika förutsättningar och inred köket i samma stil som resten av hemmet för att skapa harmoni.


En köksig historia. 1844 – 2016 i urval.

kok_3Isen dyker upp som förvaringsmetod och gör att hållbarheten på mat ökar.

kok_41800-talets mitt. Vedspisen revolutionerar kök och matlagning.

kok_5Den svenska uppfinnarduon Baltzar von Platen och Carl Munters skapar världssensation med kylskåpet.

kok_6Konservöppnaren ser dagens ljus – och gör det möjligt för maten i de något svåröppnade konservburkarna att göra detsamma.

kok_7Rostfria diskbänkar blir vanliga.

kok_8Bekvämligheten hamnar i fokus och den första svenska köksstandarden tas fram.

kok_9Arbetsbänkarna blir mer ergonomiska och köksön gör historisk entré.

Barkökets årtionde.

kok_10

kok_11Köket har återgått till samma öppna allrum som det var runt medeltidens härd.


Foto i toppen: Silestone

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.