Låt sovrummet vakna på nytt

2024-04-19
Känns inredningen i ditt sovrum trött och glåmig, som om den snoozat lite för länge och skulle behöva väckas till liv? Låt inredningsstylisternas bästa tips ta dig från snarkfaktor till stilpoäng i husets viktigaste rum.

Vi inspireras alla av olika stilar när vi inreder våra hem. Sovrummet är förstås inget undantag. Det kan vara grafisk elegans. Lantlig stugromantik. Svulstig maximalism.

En bra tumregel är många gånger att försöka köra på samma inredningsstil i hela hemmet. Det menar åtminstone inredningsdesignern Emma Fischer från Göteborg.
– Håll gärna en röd tråd med resten av bostaden och låt ditt nya sovrum matcha
de befintliga rummen, tipsar hon och tillägger sedan att sovrummet med fördel kan målas eller tapetseras för att få en lite mer ombonad känsla.

Vill du hänga med i trendsvängen bör du dessutom frossa loss på färgskalor som går ton-i-ton när du gör om.
– En trend just nu är att måla in allt från listverk till tavellister i samma kulör som väggarna, säger Fischer.

Bland själva innekulörerna ser vi mycket jordfärger. Däribland brunbeige ihop med brända röda hösttoner. Och vem har väl missat trendpalettens härligt pastelliga färgklickar á la babyblått, ljusrosa och grönt?

Men det går såklart också bra att ge trendkulörerna nobben och vara mer personlig i färgsättningen.
– Gör lite som du vill här. Jag sover bättre i ett mörkt sovrum kontra klara färger på väggarna, säger inredningsstylisten Saša Antić.

Om du tänkt skaffa ny säng när du ändå är i fixartagen bör du se till att ta dig tid att prova ut den i lugn och ro.
– Sängar med naturmaterial är ofta att föredra då de “andas” och avleder fukt bättre, rekommenderar Antić.

Det är förstås inget fel i att vilja hålla fast vid en gammal flamma. Allra minst när det gäller en skön säng.
– Om budgeten till exempel inte räcker till för en ny sänglösning kan ett alternativ vara att byta till nya sängben. Annars är en fin sängkappa en bra inredningsfix, som gör att man egentligen inte behöver någon sängram, säger Emma Fischer.

En trend just nu är att…

Har du istället en garderob som känns gammal och tråkig? Då kan du byta ut handtag och knoppar och eventuellt måla om den utvändigt för en fräschare look.

Sedan är det bara att gå loss med belysning och textilier. En snygg taklampa gör till exempel mycket för sovrummets utseende och fixar inte minst allmänbelysningen.
– Tänk på att ha en bra ljuskälla vid huvudänden av sängen om du gillar att ligga och läsa. Små lampor som punktbelysning gör även ett sovrum mysigt, säger Saša Antić.

Om Emma och Saša.

www.emmahos.se                                              www.sasaantic.com

Snåla inte med textilierna, utan ös på.
– Vill man ha det riktigt ombonat kan man grunda med sisalmatta eller heltäckande matta. Annars kan en större golvmatta vara ett bra alternativ. Var man lägger den får formen på rummet avgöra, säger Emma Fischer.

– Ett annat tacksamt sätt att få ett rum att kännas mer klätt är gardiner och då är det mycket tyg som gäller. Tunna, vita passar fint i de flesta fall. Vill man vara lite mer vågad kan man satsa på sammet, ett material som också ses mycket på stoppmöbler just nu. En upphängning med takskena ger en elegant hotellkänsla och kan få takhöjden att upplevas högre än vad den är, säger Fischer vidare.

För att få till den sista touchen är det några fina tavlor och gröna växter som gäller. Fikonträd, pillerfikus, fiolfikus och rumslind är bra exempel på vackra alternativ.


Tips! Lampfrossa


Ta del av Emmas lysande tips på återförsäljare av belysning: Rum21.se, Svenssons i Lammhult, Olsson & Gerthel, Ikea, Ellos.


Foto i toppen: Jotun


ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.