Vinterkrispig badlyx

2024-06-15
Många av oss drömmer idag om ett spabad  i hemmet. Varför är knappast svårt att förstå. Här kan du lyxa till vardagen med turkosskummande vatten, ett glas champagne, mumsiga snittar och färska bär – året runt. Men vilken modell och vilka finesser ska man egentligen investera i?  Vi hjälper dig att planera.

Storlek
Det kan vara värt att först fundera kring hur du vill använda ditt spabad och hur stort badutrymme som krävs. Önskar du kanske en mindre storleksvariant som ger utrymme åt mysiga stunder för två eller är det ett generöst spabad för hela familjen som gäller? På marknaden finns det modeller i både stora och små format samt swimspan med jetströmmar som är en hybrid mellan ett spabad och en pool och erbjuder möjlighet att simma. Tänk dock på att kostnaden blir högre ju större spabad du väljer att satsa på.

Placering
Detta kan låta banalt, men är nog så viktigt att ta en funderare kring. Det finns modeller för både altan och uteplats. Ett utomhusspa kan likväl vara bra att placera nära huset så att badet är lättillgängligt även vintertid. Andra saker att tänka på är om du till exempel vill ha ett läge med utsikt eller skydd mot insyn. För installationen krävs en plan och hård placeringsyta som håller för spabadets tyngd även när det är vattenfyllt. Du behöver dessutom elanslutning, vattenslang och hjälp av en behörig elektriker. Spabadet kan bland annat byggas in i ditt trädäck, ställas direkt på marksten eller sänkas ner i gräsmattan.

“Vattentät” konstruktion
En bra sak att komma ihåg är att ditt spabad behöver vara anpassat för nordiskt klimat. Det ska ha ett inbyggt reningsverk, belysning och massagemunstycken. Men spabadet bör även komma med ett bra termolock och vara välisolerat för att ge en låg driftskostnad.

Energiförbrukning
Lita inte på några glädjekalkyler från leverantörer. Ett billigt spabad kan bli dyrt i längden och du vill inte riskera att dra på dig en energidrake som sprutar eld över elräkningen. En låg driftsekonomi är att föredra och många återförsäljare väljer idag att låta Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP, utföra ett oberoende energiförbrukningstest på deras produkter. Begär ut en kopia av testprotokollet och se till att spabadet är ordentligt isolerat och har ett bra termolock.

Tillbehör
Det finns idag en rad olika komplementsprodukter på marknaden som du kan köpa till för att höja standarden på spabadet när det gäller både komfort, drift och upplevelse. Vad sägs till exempel om okrossbara glas, flytande poolbarer med led-belysning, nackkuddar, spasäten, träningsredskap för vattengymnastik, sidobord, handdukshållare, spadofter eller sparäcken? En spatrappa gör det även enklare att ta sig ner i och upp ur badet, samtidigt som en locklyftare underlättar hanteringen av ditt termolock.


Foto i toppen: Folkpool.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.