Mitt nya hus – aktuella inredningstrender

2024-05-26
Husbyggarskolans sista avsnitt för 2016 handlar om den nya villans innandöme. Vilka är de aktuella trenderna när det gäller interiörer? Vi har ställt några frågor till Jessica Nilsson, designchef på Trivselhus, respektive arkitekt Aleksandra Ohlson, som arbetar för Myresjöhus och Smålandsvillan.

Hur ser aktuella trender ut inom nybyggnation av villor inom fast inredning?
– Man vill hålla den ”röda tråden” när man bygger nytt och gör val som passar ihop bra stilmässigt i hela huset. Just nu gäller fokus på funktion och att redan från början ha inbyggda lösningar som underlättar i vardagen, säger Jessica Nilsson.

– Det ska vara naturmaterial – såsom trä, marmor, kalksten, keramik, metaller och betong, säger Aleksandra Ohlson.

Vilka material efterfrågas mest?
– Trä – både exteriört och interiört. Gärna lite mer rustika trägolv som är detsamma i hela huset, säger Jessica Nilsson.

Har kunder generellt blivit mer kvalitetsmedvetna när det gäller material?
– Ja, kvalitetsmedvetenheten har ökat. Och kunder efterfrågar allt mer miljö vänliga material, med känt ursprung och med material som håller lång tid, säger Ohlson.

Vilka är trenderna när det gäller rumslösningar?
– Större badrum, spa eller gym, tv- eller bio-rum, många små sovrum för att matcha olika familjekonstellationer, säger Ohlson.

Just nu gäller fokus på funktion

– Alla familjer har sina behov som ska uppfyllas men känslan är att man idag har en större efterfrågan på att kunna dela in sitt hem i olika funktioner, lite mindre öppet och att man istället har olika platser att jobba, göra läxor, umgås eller sitta med sin padda, fortsätter Nilsson.

Hur ser trenderna ut när det gäller inredning i övrigt?
– Mera färg! Den fasta inredningen med kök och badrumsmöbler får allt oftare färg där grå blir allt vanligare men även gröna nyanser kommer stort. Sedan adderar men till lite metaller med en blandare i mässing eller koppar, säger Nilsson.

– Man möblerar idag gärna med gamla slitna men gediget byggda äldre möbler – gärna med rostiga detaljer. Även möbler i betong är inne. Den strikta och glansiga svartvita trenden är på väg bort, berättar Ohlson.

För alla som bygger nytt gäller som vanligt att det är viktigt att hålla sig orienterad om trender och material, för att kunna skapa sig en egen bild av hur man vill att det nya hemmet ska gestalta sig. Gå runt på visningshus och låt dig informeras, bläddra i design- och inredningsmagasin, titta på interiörbilder i villaannonser där man också på nätet kan se närmre på inredning, planlösningar, färgsättning och så vidare.  Ju större horisonter man skaffar sig, desto lättare att drömma!


Fakta:

De senaste tre månaderna har priserna planat ut, på flera ställen tydligare när det gäller dyra bostadsrätter i storstadsområden än när det gäller villor.


Foto i toppen: R.O.O.M.


ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.