Djärva färgkombinationer, återbruksdesign och lekfullhet. Det är några av säsongens hetaste inredningstrender, enligt experten Stefan Nilsson. Ta del av alla ins and outs.

Peter Pan

Det här är trenden för dig som inte vill bli stor och drömmer om att fly från verkligheten till Neverland. Hitta stilen genom att inreda med tropiska referenser, likt palmbladsmönstrat kakel. Eller vad sägs om ett rosa badkar med stoppning runtom? Det finns nämligen en humor i Peter Pan-trenden. Något som skaver. En bråkighet. Årets reklamkampanj hos Gucci sammanfattar drömskheten med sina illröda handfat missmatchade mot rosa kakelväggar där plattorna vänts fel.

Detaljer att satsa på är små klusterlampor, grönbladiga krukväxter och varför inte en kitschig salladsskål i form av en flodhäst?

trend_1610210102_web


Kelim Kinship

Gillar du hantverk? Grattis, då är detta trenden för dig – och du lär knappast vara ensam. Enligt Stefan Nilsson är Kelim Kinship den av de fem huvudtrenderna som lär leta sig in i flest hemindredningar i år. Det är en flört med Mellanöstern och Afrikas kulturscener. Möblerna har en urformskänsla. De är klossiga och tunga, utan ornamentik.

Färgskalan går i röd, benvit, sand, mörkblå och rost, vilket bland annat kan ta sig uttryck i leraktiga väggar och kakelsättningar eller denimblå golv. Toppa med rödbrända keramikkrukor, kelimmönster, stora flätkorgar, vägghängda mattor, exotiska krukväxter som bananplantor och textilier med överdriven hantverksnärvaro.

trend_1610210047_web


Old Is The New Black

I år trendar det gamla, inte minst äldre varumärken som uppdaterat sig. Och förresten, är du på jakt efter årets kaktus? Då behöver du inte leta längre. Det är nämligen oljemålningen som är it-prylen för i år.

Men den här trenden bjuder även på murriga färger. Det ska vara matt finish mot blanka ytor och massor av svart. Tänk crafted kitchen-känsla, bondskt och handgjort. Fokus ligger på vita metaller och bänkskivor i rostfritt stål. Andra inslag är mörkt trä och omtolkningar av äldre företeelser, som remakes av gamla tapetkollektioner eller nyproducerade lampor och handtag med gammaldags utseende.

trend_1610210065_web


Waste

Den kanske viktigaste av alla trender 2017. Återbrukstrenden. Nu gör vi bordsskivor av kaffesump, prydnadsskålar av förbrukat bilglas och bänkar av återvunna mjölkförpackningar. Gamla husdelar blir kontorsmöbler och spillmaterial efter t-shirtar vävs om till mattor. Det är zero waste som gäller och status och coola varumärken ersätts av miljötänk, klimatsmart design och drivkraften att återvinna.

trend_1610210118_web


Superhero Supernature

Säg hej till superhjälteinspirerade inredningsdetaljer, diskbänkar uthuggna i stenblock och nästan övernaturliga växtinstallationer. Den här trenden speglar vår fascination för naturen och en vilja att rädda planeten. Paletten bygger på fluorescerande neonfärger, som lila, gul och grön. Kulörerna får inslagen av natur att dra åt det magiska och du som vill kan nu loss med artificiella textilblommor, mosaikväggar gjorda av växtfotografier och stormönstrade mattor och kontorsmöbler.

trend_1610210147_web


Fakta

Trenden är död 2017. Vi har nu tröttnat på att vara inne och experimenterar på egen hand, påverkade av miljöförstöringar, flyktingströmmar och krig. Färgkombinationerna står i fokus medan objekten får en sekundär betydelse.


Utelistan

1. Marmor
2. Mässing
3. Kaktus
4. Skandinavisk minimalism

Källa: Stefan Nilsson.

Innelistan

1. Agat och ametist
2. Grönt och blått
3. Växtterrarier
4. Naturen
5. Jordiga pasteller
6. Bohemiskt
7. Lyxiga textiler

Källa: Metro Mode, Expressen Leva & Bo, Elle Decoration.


Årets färg 2017 – Greenery

En ärtgrön nyans med gul underton, som symboliserar att vi värnar om och vill komma närmre naturen.

årets-färg-2017

Källa: Pantone.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.