Fantastiska fönster

2024-06-15
Mikael och Carina Arneryd tog villornas motsvarighet till Askungen och gjorde den till balens drottning, när de omvandlade sin sommarstuga till permanentbostad. En viktig del av förvandlingen blev att sätta in nya fönster.

Idag är det svårt att föreställa sig att den klassiska skånelängan, som ligger insprängd i det öppna landskapet mitt emellan Sjöbo och Vombsjön, en gång kändes mörk att vistas i. Den vita fasaden med tillbyggt orangeri och stora fönsterpartier skvallrar tvärtemot om en kraftigt ljusberikad inomhusmiljö.

Men Mikael förklarar att det är resultatet av en mycket genomgripande renovering.

– Förut hade vi englasfönster utan isolering. De var små, släppte knappt in något ljus och lät blåsten dra rakt igenom.

Han berättar vidare att gården är ett arvegods från Carinas föräldrar och sannolikt byggdes under 1700-talet. En viktig del av renoveringsarbetet blev därför att försöka bevara det gamla utseendet vid sidan av moderniseringen.

– Tanken var att skapa ett permanentboende med den klassiska karaktären intakt, säger arkitekten Krister Sjögren.

Som fönsterleverantör valde Mikael och Carina därför byggnadsvårdsföretaget Qvesarum. Där blev Åsa Lundberg deras främsta bollplank att stöta idéer mot.

– När jag kom hem till Mikael och Carina första gången var allt urblåst. Det var bara väggar och gjutet golv, säger hon och tillägger att planen så småningom kom att utvecklas till att ta fram stora fönsterpartier som ändå skulle harmoniera med huset.

Inte minst trädgården krävde stora fönster för att göra utsikten rättvisa. Men det fanns likafullt praktiska moment att väga in i beslutsprocessen.

– Vi diskuterade oss fram till en glasgång mellan hus och orangeri, för att det tillbyggda uterummet skulle bli mer lättillgängligt under vinterhalvåret, konstaterar Åsa.

Hon avslöjar att fönstren i det färdigrenoverade huset är en uppdaterad variant av gamla kopplade fönster, där ytterglaset har spröjs och innerbågen en energiglaskasett.

Mikael tycker att förändringen blivit mycket bättre än väntat. Fönsterbytet gjorde att komforten i huset ökade markant.

– Nu har vi treglasfönster med originalhaspar och spröjs. Det är vitmålade teak-fönster som importerats från Indonesien, på grund av materialets hållbarhet. Vi har det varmt inomhus och så ljudisolerat att vi inte hör när bilarna kommer ner från gårdsplanen, säger han.

Förutom att byta fönster har han och Carina bland annat byggt till orangeri, matsal, tvättstuga och badrum. De har även gjort nytt kök, lagt in golvvärmeslingor och byggt på väggar och tak med utvändig isolering.

– Men stomme, bjälkar och bakugn är i originalutförande, säger Mikael.

I matsalen är det nio fönster indelade i åtta rutor vardera, medan de övriga fönstren har normala spröjsar med sex mindre rutor. Mikael menar att rymden som blivit i huset tack vare ljusinsläppet knappt går att beskriva.

– Vi har så mycket fönster att det nästan är galet. Vi kan inte ens hänga upp tavlor, säger han och exploderar i ett varmt skratt.


Personligt

Ålder: Mikael, 65, och Carina, 58.

Familj: Barnen Philip, 29, Peter, 27, och Rebecka, 23.

Gör: Mikael arbetar med logistik inom golfbranschen och Carina är tandsköterska.

Bor: I en villa på 180 kvadratmeter i Björka i Skåne.

Fönster: Teak-fönster med energiglas och spröjs från det skånska byggnadsvårdsföretaget Qvesarum.


Checklista

 1. Sätt en budget för hur mycket det får kosta. Glöm inte att räkna in eventuella frakt- och monteringskostnader.
 2. Be om offert från flera företag och jämför.
 3. Be om referenser.
 4. Undersök det valda företagets ekonomi för att försäkra dig om att det finns kvar under garantitiden.
 5. Välj fönstertyp, färg, storlek och öppningsfunktion. Ska det vara fast eller öppningsbart? Ska du ha spröjs och i så fall vilken typ?
 6. Välj alltid så lågt U-värde som möjligt inom ramen för din budget. Det vinner du, miljön och din fastighet på i längden. Fråga efter U-värdet på hela konstruktionen, inte bara glaset.
 7. Tänk på inbrottssäkerheten. På stora fönsterpartier i markplan är laminerat glas ett bra val.
 8. För störande buller finns särskilt ljudreducerande glas och fönster.
 9. Välj alltid fönster som klarar påfrestningar som väder och vind. Kolla om fönstret är testat och godkänt för minst 600 Pa tryck gällande luft- och regntäthet.
 10. Är du osäker på hur du ska montera ett fönster är det bäst att anlita en fackman. Ett bra fönster som är dåligt monterat är inte ett bra alternativ.
 11. Ett fönsterbyte är en stor investering. Välj därför med omsorg och tänk på att inte minska ljusinsläppet med de nya fönstren.

Foto i toppen: Qvesarum Byggnadsvård

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.