Rama in med rum

2024-06-18
Nu är det hög tid att göra trädgården sommarfin. Fixa personliga uterum, eleganta solskydd och formstarka utemöbler med hjälp av trädgårdsdesignern Gunilla Lundhs bästa tips.

Uterum
Ett väldesignat uterum blir ett riktigt smycke i trädgården. Och bäst av allt – här kan bara fantasin stoppa dig. Uterum kommer i många skepnader, som växthus, förråd, friggebod, attefallshus, orangeri eller en inglasad veranda. Det enda som krävs för att skapa rumskänsla är egentligen några väggar och ett tak. Vill du återbruka passar gamla fönster till exempel utmärkt för att bygga ett inglasat uterum eller växthus. Du kan även använda lösvirke eller spillbräder och snickra ihop ditt eget utekök. Gör dock inte för stora avsteg från husets stil när du bygger nytt – och glöm inte växterna.
– Bryt upp med lite större planteringsytor för att få en omfamnande känsla runt det nyanlagda, så att det inte blir för bart och naket – och nyttja gärna uterummet som förvaringsplats åt dina medelhavsväxter, tipsar Gunilla.

Solskydd
D-vitaminrika ljuskaskader i all ära – ingen vill bli bländad. Med välgenomtänkta solskydd i trädgården kan du både förhöja utomhusvistelsen och skapa dekorativa miljöer och grönskande rum. Försök att hitta det där gömda hörnet i trädgården och tänka i olika sektioner. Det går exempelvis att bygga en pergola eller spaljé med klättrande växter. Ett träd blir även en fantastisk takkrona mot himlavalvet, så varför inte skapa en berså med häckar eller buskar som väggar, en naturlig markyta till golv och ett träd som tak? En bänk under ett gammalt träd som du stammar upp ger också en rofylld plats med behaglig skugga under solfläckiga löv. Sedan finns det förstås mer konventionella solskydd i form av markiser, plasttak, trätak och parasoll. En markis kan till exempel göra sig väl över en altan i söderläge. Ännu en klassiker är dessutom att spänna upp en segelduk till skydd mot starka strålar – eller stingande strilar.

Utemöbler
Även när det gäller utemöbler finns det en hel del varianter att välja på. Det går naturligtvis bra att köpa färdiga matgrupper, loungemöbler, sittbänkar, utetåliga hyllor, växtställningar och uteköksmoduler likt rulldiskar eller bänkar med förvaringshyllor. För den trendkänsliga kan det rentav vara värt att ta in lite tropiska vibbar. Samtidigt finns såklart möjlighet att bygga eget eller förnya gamla möbler genom att måla om. Gamla stenblock eller överblivet lösvirke kan bli en unik sittbänk.  Det går även att fälla in en bänk mot en rabatt och skapa ett ryggstöd i form av högväxt prydnadsgräs.


Gunilla tipsar

  • Undvik att bryta för mycket mot husets stil.
  • Mjuka upp hårda ytor med växter.
  • Se till att proportionerna blir rätt. Du ville inte att möbler, solskydd och uterum ska kännas för stora eller för små.

Foto i toppen: Skånska Byggvaror.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.