Bli badklar till sommaren

2024-05-26
För många är midsommarafton det magiska datumet när poolen måste vara färdig. Men lugn – det är lång tid kvar av badsäsongen även en god bit in i augusti. Vill du ändå komma igång snabbt har vi kikat på vilka poolprojekt du kan få badklara till början av sommaren. Dyk i med oss!

En nergrävd pool må vara en riktig trädgårdslyx. Men den kräver förstås sin tid. Det är grävning. Poolbyggnation. Marken behöver återfyllas och ett pooldäck ska ofta till. Ett projekt som sammanlagt kan ta någon månad.

En ovanmarkspool går däremot hyfsat snabbt att svänga ihop.

Har du en kort tidshorisont och vill att det ska gå undan är självbyggarpoolen förmodligen din bästa vän. Den kommer i byggsats och blir färdig på en helg om två personer hjälps åt med monteringen.

På marknaden finns det lite olika segment. Är du nöjd med en kortsiktig lösning kan du köpa din självbyggarpool hos en leksaksbutik. Den förväntade hållbarheten är då en till två säsonger.

Mer traditionella träpoolskoncept eller pooler med stålväggskonstruktioner har en betydligt längre beräknad livstid och kan monteras helt eller delvis i mark.

Ofta bygger man in poolen i en nivåskillnad mellan altandäck och tomt eller nyanlägger ett omgivande pooldäck i trall – en form av kringarbete som därmed kan tillkomma.

Tänk även på att självbyggarpoolen har ett något reducerat baddjup för att klara vattentrycket. Det är också viktigt att det medföljer en bra bruksanvisning.

Vill du göra som de flesta blivande poolägare och köpa till montering gäller det att ha god framförhållning – de bästa tiderna ryker först och det är även förlängda leveranstider såhär års.

Men du? Ta nu inga överilade beslut. Det viktigaste är att allt blir rätt.


Uppvärmning

Elvärme
Det enklaste alternativet – men också det mest ovanliga. Fungerar genom att poolvattnet passerar elslingor som värmer det. Nackdelen? En dyr uppvärmningsmetod vilken passar bäst till små pooler och inomhuspooler.

Poolvärmepump
Tar energi från luften för att värma poolvattnet. Är lätt att installera, har låg driftskostnad och relativt kort återbetalningstid. Klarar klorerat vatten och dimensioneras efter poolens storlek. Det finns två standardvärmepumpar, nämligen on/off- och inverter-värmepump. Inverter-tekniken består av varvtalsstyrda kompressorer och fläktar och har större verkningsgrad (COP). Den har även ett tyst läge som gör den lämplig i tätbebyggda villaområden.

Solvärme
Fungerar som en värmeväxlare på så vis att den växlar över värmen från solinstrålningen till poolvattnet. En nackdel är att uppvärmningen inte riktigt räcker till vid något kallare väder. Solvärmen kan då behöva kompletteras med elvärme. På motsvarande vis går det sedan att använda solvärme för att avlasta en uppvärmning med elvärme, poolvärmepump eller värmeväxlare.

Värmeväxlare
Lösningen för dig med vedpanna, bergvärmeanläggning eller fjärrvärme. Tekniken går ut på att hetvattnet cirkulerar från uppvärmningssystemet in i växlaren, där den sedan förs över till poolvattnet.


Foto i toppen: Folkpool.

ANDRA ARTIKLAR