Röd tråd med färg

2024-04-19
Är du en av alla dem som nu när vintern gör sitt intåg funderar på att förnya i ditt hem, kanske att med färg skapa en varm och skön känsla? Inredningsdesignern Emelie Füreder ger här några tips på vägen.

Att färger är viktiga är väl ett faktum som alla håller med om. Vilka som är vackra är däremot inte det enklaste att svara på. Och vilka färger som passar i just ditt hem är lika omöjligt att svara på.

Efter alla ljusa pastellfärger ser vi nu en trend som går mot mer av varma, nertonade naturfärger. Det kan vara varma toner av brunt, beige, olivgrönt, djuplila och djupblått. Mer smuts och svärta.
– Trender i all ära. Det gäller att hitta sin personliga stil. Om du har färger du gillar och trivs med, så välj det. Tycker du om vitt så fortsätt med det. Man kan göra så mycket med olika inredningsdetaljer. Att med olika möbler, textilier, gardiner, kuddar, mattor och plädar och så vidare hitta en röd tråd som gör inredningen trivsam, varm och ombonad, säger Emelie Füreder.

Lady 1877 Vallmofrö. Styling: Kråkvik & D' Orazio Foto: Jotun

Lady 1877 Vallmofrö. Styling: Kråkvik & D’ Orazio
Foto: Jotun

I sitt jobb som inredningsdesigner ser hon ett behov som många ger uttryck för. En vilja att skapa en lugn, varm och skön miljö där hemma, och det som kontrast till ett hektiskt arbetsliv där vi hela tiden måste vara uppkopplade, alerta och på språng.

– Man kan med små, enkla medel göra stor skillnad att lugna ner rummet. En ny färgton på väggen kan göra en enormt stor skillnad. I vissa fall kan det räcka med att bara byta gardiner, eller varför inte höja gardinstängerna till taket. Det gör att man får en helt annan känsla av rymd i rummet.

Emelie betonar att det i grund och botten handlar om vilken känsla man vill få fram och vad man vill framhäva. Vissa vill ha mycket ljus, andra föredrar ombonade, mysiga, djupa, diskreta färger. Inte för skarpa och skrikiga. Det är viktigt att provmåla. Det är en sak att titta på ett färgprov i butik, en helt annan när färgen är på väggen och du ska leva med den. ”Herre Gud, det här blev ju helt fel!

En grön väggfärg i sovrummet bidrar till en lugn och skön känsla. Väggen och tavelramarna är målade i kulören Saltsten 799, golvet i kulören Klippa 508 och sänggaveln i kulören Midnatt 772. Foto: Beckers

En grön väggfärg i sovrummet bidrar till en lugn och skön känsla. Väggen och tavelramarna är målade i kulören Saltsten 799, golvet i kulören Klippa 508 och sänggaveln i kulören Midnatt 772.
Foto: Beckers

– Ta det lugnt. Man kan inte bara peka på en färg och säga, ”den tar vi”. Det kan skilja jättemycket, beroende på vilka möbler och vilken belysning man har. Med en viss ljussättning kan till exempel en varm och ombonad färg uppfattas som kall och dyster. Ett tips är att inte välja för skarpa färger. Det är lätt att man tröttnar, det gäller framförallt i vardagsrum och sovrum. Som sagt, provmåla.

Ett annat tips är att ”måla in allt i väggen”. Att helt enkelt skapa lugn och harmoni genom att lister och socklar går i samma färg som väggen. Att på så sätt undvika brytningar gör att allt i rummet, möbler och annan inredning kommer fram på ett helt annat sätt. Man kan också göra tvärtom, markera lister och socklar genom att bryta med en mörkare ton.
– Själv har jag mycket vitt hemma och en mörkare grå ton i sovrummet. Vill man testa en skarp färg så välj gärna hallen. Där kan det funka, själv har jag svart i hallen. Våga prova, det finns inget rätt eller fel, avslutar Emelie Füreder.


Vill du ha hjälp?

Många vill satsa på att skapa ett personligt hem men inser samtidigt behovet att hjälp. Ta hjälp av ett proffs. De flesta större färgfackhandlare erbjuder hjälp av en inredningsdesigner.


Ska du förnya hemmet med färg?

Att tänka på, innan du börjar måla!

  • Om du känner dig osäker, läs på om inomhusmålning. Bra information hittar du på www.sveff.se och www.alltommalning.se.
  • Förbered dig noga och ta gärna hjälp av din lokala färgfackhandlare som har stor områdesexpertis.
  •  Se till att införskaffa all färg och alla verktyg du behöver, innan du börjar
  • Ha inte för bråttom. Ta rejält med tid för det många gånger så tråkiga för- och underarbetet, även för snickeridetaljer. Det lägger grunden för ett lyckat och snyggt slutresultat. Det gör också att hela arbetet går både snabbare och enklare.
  • Tvätta, spackla, grunda och reparera. Var noga med att spackla igen hål och åtgärda revor och eventuella tapetskarvar.
  • Börja med att rulla ut skyddspapp på golvet. Maskera fönsterlister, dörrkarmar, golvlister och övrigt som inte ska målas.
  • Varför inte passa på att byta ut skyddskåporna till strömbrytare och stickkontakter. De brukar gulna med åren och kan se trista ut mot en nymålad vägg.
  • Ett tips är också att flytta alla möbler till mitten av rummet och täcka över dem med plast. Du får mer svängrum och behöver inte vara orolig för att råka förstöra möblerna.

Då var det dags för det roliga, att börja måla!


Foto i toppen: Jonas Ingerstedt/Alcro

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.