Ge trädgården ljus när det mörknar

2024-06-18
Nu när höst- och vintermörkret och kyla åter har tagit sitt fasta grepp om landet försöker vi väl var och en på olika sätt skapa trevnad i våra hem. Även utomhus. Att bra belysning är en viktig ingrediens för att vi ska uppleva en trygg och säker utemiljö är nog alla överens om.

Trenden är tydlig, trädgårdsbelysning ökar för varje år. Men nu handlar det inte bara om trygghet och bättre uppsikt. Det är inte bara det där självklara, att lysa upp entréer, gångar och uppfarter som gäller. Det vill säga främst för att man själv ska se var man sätter sina fötter och för att objudna inkräktare ska avskräckas av en upplyst tomt.

Nej, nu är de nya tider där andra aspekter spelar en allt viktigare roll. Och det som resultat av nya typer av belysning till en förhållandevis billig peng. Att det har satt fart på fantasin att skapa genomtänkta och dekorativa belysningslösningar på våra tomter står utom allt tvivel.

I byggvaruhus och i de större detaljhandelskedjorna med fokus på hemmafixare finns idag ett jättesortiment av 12 voltsarmaturer, som man enkelt både kan och får koppla själv. Med modern energisnål LED-belysning, alternativt hallogenlampor, kan vi själva, utifrån tycke och smak, skapa de mest fantasifulla ljusformationer.

Här måste man dock sätta upp ett varningens finger. Även om det bara är fråga om 12 volt är det viktigt att tänka på säkerheten. Jordfelsbrytare, PI-märkning och CE-märkning är ett måste.

Vid sidan om trygghets- och säkerhetsaspekten har den estetiska funktionen tagit en allt större plats. Det kan till exempel handla om att med markspottar eller en liten trädgårdslampa, lysa upp detaljer, platser och blickfång. Kanske kronan eller stammen av ett vackert träd eller en buske. Eller om du har något annat som är värt att uppmärksamma, kanske en stentrappa, en damm eller ett sprutande vattenspel.

Faktum är att det som dagtid ser helt alldagligt ut kan med en enkel spot träda fram i ett helt nytt och överraskande ljus. Kanske den där stora stenen som fortfarande står kvar. Vad det nu än är, testa olika vinklar, uppifrån, nerifrån eller från sidan. Vad du väljer kan göra stor skillnad och ge helt oväntade uttryck och dimensioner.

Det är bara att prova sig fram – innan du åker shoppar. Gå gärna runt i mörkret med en ficklampa och testbelys olika platser och detaljer. Bara fantasin sätter gränser. Tänk igenom och planera. Ett bra tips från trädgårdsdesigners är att inte överbelysa. Det blir inte bra. Välj istället ut några noga utvalda punkter. Tänk på att kontraster mellan ljus och mörker skapar en spännande effekt. Det kan många gånger räcka med ett svagt ljus för att effekten ska bli optimal.

Fasadbelysning kan vara en utmärkt idé, såvida den är i gott skick vill säga. Det skapar en vacker och välkomnande känsla. Rätt belyst ser huset både högre och mer imponerande ut. Varför inte testa?


Foto i toppen: Schneider Electric

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.