Toppskick inför vintern?

2024-03-19
Har du inte redan gjort det är det nu hög tid att kolla taket på ditt hus, det vill säga innan vintern kommer med full kraft. Det minsta du kan göra är att åtminstone gå upp på vinden och försäkra dig om att undertaket inte gömmer några otrevliga överraskningar. I så fall, åtgärda nu.

Taket fungerar ju som ett skydd för hela huset. Ändå är det ofta eftersatt. Man målar, fejar och grejar gärna på sitt hus – både ut- och invändigt – men missar ofta det kanske viktigaste av allt, att se till att taket – skyddet – är intakt, helt och rent. En sak är säker, ett tak som sköts med omsorg håller betydligt längre. Med ett väl fungerande snyggt och tätt tak undviks dessutom stora och ofta mycket kostsamma renoveringar.

Se först och främst till att lägga till rätta takpannor som hamnat snett. Byt ut de trasiga. Här finns annars stor risk för fukt att tränga in. För säkerhets skull lyft på några pannor och kolla så att inte takpappen är nedsliten. Det är ju den som slutligen ska stoppa vatten från att tränga in. Livslängden på takpapp är cirka 30 år. Är det kanske dags att den byts ut helt fram på vårkanten? Kolla speciellt plåtbeslag runt skorsten och ventilation så att inte rost smugit sig på.

Se också till att mossa inte ges möjlighet att växa. Här finns en påtaglig grogrund till frostspruckna takpannor. Mossa går mycket väl att borsta bort och tvätta för hand, alternativt högtryckstvätta. Gör man det kontinuerligt någon gång om året är det en enkel och snabb åtgärd. Att takrännor, hängrännor och stuprör ska vara rensade och fria från löv, kvistar och smuts inför vintern, säger sig väl självt.

Har du ett platt tak? Ja då bör du först se till att inga vattenpölar bildas. Gå över hela taket och se till att avrinningen av vatten fungerar som den ska. Kolla fogar. Om nödvändigt, täta nu. Men se först till att väta inte hunnit ta sig ner i takkonstruktionen.

Och så var det kontrollen av undertaket. Gå upp på vinden och inspektera noggrant takets insida. Ser det torrt och fint ut? Ja då kan du nog sova gott i vinter. Kolla speciellt runt skorsten och nere vid takfoten, även vid takfönster och andra eventuella genomföringar i taket. Finns det tecken på fukt och tillväxt av mögel? För att undvika riktigt stora skador, åtgärda i så fall nu. Många av oss småhusägare är händiga gör-det-självare. Är du inte en av dem, ja då vet du vad du ska göra – ta kontakt med proffsen.


Taktips:

  • Se till att vara beredd. Det kan vara klokt att plocka ihop ett enkelt åtgärdspaket med vattenfast tätningsmassa, kraftig plastfolie och självhäftande takpapp.
  • När vintern är förbi, gör en ny takinspektion. Kanske behövs en grundligare än du hinner nu.
  • Öka livslängden på takpannorna med taklasyr. Grogrund för växtlighet förbättras samtidigt taket blir snyggare. Efter rengöring penslas eller sprutas lasyren på pannorna varvid mikroskopiska porer täcks igen. Därmed förhindras tillväxt av alger, lavar och mossor. Även frostsprängning.

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.