Ombonad trend i kök och badrum

2024-04-16

I både kök och badrum är trenden just nu ombonad och tar ett steg bort från det avskalade, stilrena. Det ska kännas att livet pågår här och nu och detaljer får gärna sticka ut. Genomtänkt, lekfullt, varmt, hållbart och personligt är ledorden.

De senaste decenniet har vitt, fräscht och avskalat varit den vanligaste inredningstrenden i våra svenska kök. Att få allt att smälta in till en homogen helhet har varit högsta mode.

Men nu pekar kurvorna i en helt annan riktning. Det är murrigare färger på både väggar och skåpsluckor och ledorden är snarare ”sticka ut” än ”smälta in”.
Köket behöver inte i alla detaljer vara så himla praktiskt och stilrent, utan får gärna kännas levande och vara ett härligt rum att samlas i, både för matlagning och socialt häng. Detaljer som kan göra susen är en exempelvis en rolig lampa som bryter av mot den typ av armatur man traditionellt ser i kök. Även roliga handtag och knoppar gör att köket får en mer personlig prägel.

Trenden med bänkskivor i marmor eller sten håller i sig; de är både hållbara och praktiska.
– Öppna ytor och köksöar är fortsatt populära, liksom öppna hyllösningar, där köksapparater, husgeråd och porslin exponeras. Bistrotrenden är het, köket får gärna påminna om ett restaurangkök och att det ger ett lite rörigt intryck bidrar bara till den levande och personliga känslan. Allt måste inte vara så perfekt, säger Felicia Björklund, inredare och stylist på Stil & Inredning.

Färgmässigt går trenden mot grå nyanser med dragning mot mörkgrått och blågrått. Svart kommer stort framöver liksom mörkt betsat trä och rött. Retro-trenden, i uppdaterad variant, är stor med en murrigare färgskala och där just rött spås bli stort på luckor och detaljer i köken.

För den som vågar ta ut svängarna ytterligare spås ljusa träslag bli hett i våra kök kommande år. Hållbarhet är en annan viktig aspekt för konsumenterna, som allt oftare efterfrågar miljövänliga materialval. Slit- och släng är inte längre aktuellt, utan man satsar hellre på material som håller i längden, även om de vid inköpstillfället kostar lite mer.

Hemmakänsla i badrummet

Badrum med blått golvkakel

Låt förvaringslösningen ge en trevlig rumskänsla. Här med toner i lugnt sandbeige kombinerat med ett lite överraskande blått golv. Kaklet stannar på halva väggen för att skapa variation och dynamik. Foto: Vedum Kök och Bad.

Liksom i våra kök vill vi att våra badrum ska kännas som ett riktigt rum och inte en steril plats för tvagning. Det innebär att trenden sedan en tid är att ställa in vanliga, stoppade möbler i badrummet, en drinkvagn på hjul eller en varför inte vacker gammal kommod på ben – åtminstone för den som har ett rymligt badrum där det finns plats för möbler, växter och kanske en maffig matta.

I stället för traditionell badrumsarmatur kan man välja att hänga upp en lampa av samma typ som man har i vardagsrummet, vilket ger en mer ombonad och lyxig rumskänsla. Denna kan förstås med fördel kompletteras med dolda spotlights för förstärkt belysning eller smart lådbelysning som ger ett mjukt ljus vid behov. Badrummet får gärna sätta lite guldkant på toalett- och tvagningsbestyren!

Det praktiska – att exempelvis kunna svabba av golv och kakelväggar utan hinder i vägen – får i 2017 års badrum stå tillbaka till förmån för det som är fint att se på, röra vid eller sitta i. Runda, mjuka former är stort, både på handfat och badkar. Badkar på fötter är populära, liksom runda speglar. Det man vill åstadkomma är en personlig och inbjudande känsla. Traditionella badrum har ju varit vita, enkla, praktiska och kanske inte ett rum man vill vistas i längre än nödvändigt.
Men med den inredningstrend som råder blir badrummet mer av ett ”spa” och en lisa för såväl ögat som själen.

Färgmässigt är svart kakel och klinker hett, men även naturfärger och, i kombination med dem, ljusa trämöbler. Den typen av stilval kombineras gärna med ekologiska material och tvålar eller andra detaljer som lyfter den rena, miljövänliga känslan. Parallellt med den svarta kakeltrenden finns även fiskbensmönstrat kakel och överhuvudtaget roliga och lite annorlunda kakelplattor som för in lekfullhet i badrummet.

Mässingsblandare är fortsatt omtyckta, liksom blandare i mattsvart och krom. För den som har utrymme är också duo-dusch och duo-handfat populära. Det ger en cool hotellkänsla i badrummet och gör det till en social yta där man kan vistas flera personer tillsammans.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.