Naturen tar plats i hemmet 2018

2024-05-28
En gemensam nämnare för årets inredningstrender är att naturen kommer in i våra hem. Ljusa, nordiska träslag i såväl kök som badrum är på uppgång liksom massor av gröna växter och en färgskala som doftar skog.

Det är bara att konstatera att vitt och fräscht inte längre står högst på trendlistan vad gäller heminredning. Nu är ledorden snarare personligt, varmt och ombonat. Hållbart ska det vara också. Slit och släng är ett minne blott. De miljösmarta valen handlar om kvalitet och möbler som åldras med behag och som kan ärvas av kommande generationer.

Köket ska förvisso vara praktiskt, men ska också kännas inbjudande och tillgängligt; en plats att samla familj och vänner för att laga mat och umgås. Långbordet blir allt mer populärt med praktiska sittbänkar á la 70-tal och öppna hyllösningar där man kan se porslin, fina burkar och glas är en trend som håller i sig. Öppna hyllor ger ett ombonat intryck och är perfekta om man vill lyfta fram den vackra arveservisen eller varför inte den eleganta vinkaraffen.
Dock är det kanske varken praktisk eller görligt att inte ha ett enda skåp med luckor i köket – intrycket kan bli alltför plottrigt med bara hyllor. Och så är det ju inte så lättstädat heller.

På luckor och lådor är det de ljusa träslagen och de blekta nyanserna, som för tankarna till naturen, som kommer stort. Den som vågar testa gränserna kan prova att blanda mörka och ljusa träslag för att skapa kontrast – exempelvis ljusa överskåp och mörka underskåp. Det är en trend som syns mycket internationellt.

Skogsbruna, varma caffelattetoner och grönt är helt rätt, både i våra kök och i hemmet i stort, och den retrodoftande färgskalan understryks fint med många och stora växter – härliga, yviga palmer är helt rätt 2018. 70-talsrött är en annan färg som är snygg tillsammans med skogstonerna och som är på frammarsch i framför allt våra kök.

Mässingen har funnits med ett tag på blandare och i andra köksdetaljer och den hänger med även fortsättningsvis. Allt som får våra kök att skina lite extra får vara kvar!
Graniten hänger med 2018 och spås att bli den nya ”marmorn”. Även stentypen terrazzo och klassisk mosaik eller knappmosaik kommer sannolikt att slå igenom i våra kök.

I badrummen är svart i fokus, men också blått och grått, som ger en riktigt lyxig känsla. Med flera mörka inslag i ett badrum blir det både dramatiskt och läckert, speciellt med effektbelysningar inuti och under möblerna. Runda speglar – gärna med belysning bakom – är populära liksom organiska former på handfat och badkar.
Det traditionella kakelrutnätet utmanas och bryts upp i nya former. Hexagonplattorna kom först och nu syns allt fler lekfulla former. Diskreta nyanser med matt effekt är fortfarande populära, men även starkare färger med 80-talskänsla och blank finish gör comeback.
Precis som i våra kök och hemmet i stort går badrumstrenden mot en skala av varma kulörer och naturnära toner som sand och ljust trä. Naturen tar sig in i badrummet genom växter och hållbara, naturliga material som trä, glas och sten. Numera finns exempelvis fiskbensmönstrade keramikplattor som är så lika trä att man måste känna på dem för att inse att de är av keramik och inte av trä.

Parallellt med den mörka badrumstrenden finns den mjuka, pastelliga som skapar en fin kontrast till hårdare material. Mässing och andra blanka metaller är fortsatt hett och skapar en känsla av vardagslyx, som ju är något eftersträvansvärt i badrummet.

Modern teknik öppnar upp för möjligheter att få marmoreffekt, även om det inte är äkta. Den dyra sten som förr endast de allra mest välbeställda kunde unna sig är numera tillgängligt för alla med hjälp av perfekt reproducerad marmor.

Källor: Iconic Nordic Rooms, Bonava, Sköna hem.


Foto i toppen: House of Rym

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.