Sommarvärme mitt i vintern – Så hittade Benita och Nils sitt paradis

2024-05-26
Vem har inte längtat efter att kunna fly vintermörkret för en längre tid. Numera är det mycket vanligt, i synnerhet bland pensionärer. Många har säkert gjort som de finlandssvenska makarna Benita och Nils Sten.

I oktober 2016 köpte de en 2-rumslägenhet i solsäkra Puerto Rico på Kanarieöarna men har kvar sin permanenta bostad i Korsnäs söder om Vasa.
– Vi började resa utomlands 1976. Men det var först 1982 som vi semestrade på Gran Canaria första gången. Sedan har det blivit otaliga gånger. Alltid tillbaka till sydkusten och den lugna, fridfulla orten Puerto Rico. Det är den mest solsäkra platsen, det är aldrig kallt där, säger Benita.
Hon berättar att hon hela livet burit på tanken att vilja fly den nordiska vintern som pensionär. Det är ju så vått, rått, slaskigt och kallt. Och nu är hon och Nils där.
Och som de njuter varje gång de kommer ner. Tänk morgonsol, njutbar värme – 22-25 grader i december – och havsutsikt. Varje dag. Och bara tio minuters promenad till stranden. Perfekt för Nils som älskar att simma i havet, också varje dag.
Och för Benita är varje vistelse som ett mirakel. Att hon blir helt symtomfri från sin psoriasisartrit, utan tabletter, efter bara några dagar säger väl allt. Helt utan värk.
– Det är jättestor skillnad. Vi har varit här flera veckor åt gången i 30 års tid, så när vi väl bestämde oss för att köpa en lägenhet var det ganska självklart att det blev just Puerto Rico, säger Benita.

Foto: Privat

Foto: Privat

Men det tog ändå några år. De började leta inför att de skulle gå i pension. Det är nu sju år sedan. Det visade sig vara svårt att hitta privat-ägda lägenheter. För det var ju bara Puerto Rico som gällde. Och att välja spanska fastlandet eller någon annanstans i södra Europa var inte aktuellt.
– Det går inte om man vill ha skön värme på vinterhalvåret, förtydligar Benita. Inte heller Thailand, visst är det varmt men alldeles för fuktigt och dessutom reagerar vi på myggen där.
– Men så såg vi den här lägenheten på nätet. Den är privatägd men ligger i ett lägenhetshotell. Den var renoverad och fin så vi slog till. Vi hade verkligen tur, även med mäklare och advokat.

Mäklaren var född i England, hade bott i Sverige och kunde svenska och advokaten var svensk. Det underlättade naturligtvis hela processen. Det är så viktigt att veta och förstå alla detaljer och att man verkligen kan lita på folk.

Vi hade verkligen tur, även med mäklare och advokat.

Benita betonar att lägenheten inte är för uthyrning och är inte heller tänkt som permanentboende. De har aldrig varit här på sommaren. Då är det sommarstugan hemma i Finland som gäller.
– Det har aldrig varit på tal att bo här permanent. Vi köpte lägenheten som fritidsställe för eget bruk. För Nils och mig, men också för våra barn och barnbarn när vi själva inte är här. Och det känns verkligen som vårt eget. Det är jätteskönt varje gång vi kommer ner, som att komma hem. Och så skönt att slippa bo på hotell.

Höstens vistelse påbörjades 10 oktober. Inför jul och nyår var det dags att åka hem till familjen i Korsnäs. Men 29 januari bar det så av söderut igen, den här gången utan returbiljett.
– Vi promenerar till havet varje dag. Vi har två fina stränder att välja bland. Och vi gör också en del utflykter. Det finns massor att göra om man vill. Men det viktigaste är ju att bara ha det lugnt och skönt. Det är så vackert och fridfullt här i Puerto Rico med hus som klättrar upp utefter bergväggarna. Visst kan det vara lite svalare någon dag och någon regnskur, men aldrig kallt.


KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.