Välkommen in till familjen Jeppssons kök

2024-06-18
Familjen Jeppsson bor i en nybyggd villa utanför Uppsala. Istället för nyckelfärdigt valde de ett arkitektritat lösvirkeshus och kunde på så sätt skapa ett boende helt utifrån sina egna önskemål och behov. Bland allt annat ett kök som med sina vitvaror och frånvaro av överskåp onekligen sticker ut.

Anna och Johan och deras två små barn har nu bott i sitt nybyggda hus i ungefär ett halvår. När det gällde köket, som är en del i en öppen planlösning med vardagsrummet, var det framförallt en sak som var viktig. De ville inte ha några överskåp.
– Det är helt enkelt snyggare. Det ger en avskalad, luftig och härlig känsla som givetvis förstärks av att vi har 6,5 meter i takhöjd i både kök, vardagsrum och hall, säger Anna, som arbetar som projektledare inom byggbranschen. En kompetens och erfarenhet hon givetvis haft stor nytta av under hela byggprocessen.

Det är både snyggt och funktionellt, precis som hela köket.

Att bygga ett så kallat lösvirkeshus har sina givna fördelar – det är prisvärt och det blir som man själv bestämmer – men det kräver givetvis sin man, eller kvinna. Alla dessa val i både stort och smått, alla viktiga beslut under hela processen från bygglov till slutbesiktning. Både arkitekten och byggaren var givetvis behjälpliga men det var ändå upp till Anna och Johan att ta besluten. Till exempel var i huset köket skulle ligga. Här var det viktigt med både ljusinsläpp och utsikt mot barnens lek i trädgården. Beslutet att välja bort överskåpen i köket var dock inte speciellt svårt att ta, försäkrar Anna och skrattar.
– Det är ju så mycket grejer som man inte använder. Man behöver inte en massa olika uppsättningar serviser eller sju bunkar när man bakar. Vi gjorde oss av med en del grejer inför flytten. Vi har också några kartonger på vinden. I köket har vi nu bara det vi verkligen använder.

Utan överskåpen blir köket inte så dominerande utan smälter in i helheten på ett naturligt sätt. De ljusgråa luckorna har dock kryddats med läderklädda handtag. Även bänkskivan i kompositsten sticker ut med sin vita marmormönstrade design.

Sedan den inte helt oviktiga detaljen – vitvarorna. Spisen, kyl- och frysskåpen, diskmaskinen och så vidare. Det vill säga själva grunden i varje kök. Att det är skillnad på vitvaror och vitvaror, det visste Anna och Johan. De föll för det italienska designmärket Smeg och deras stilfulla serie med rostfritt stål.
– Det är snyggt helt enkelt. Spisen är ”traditionell”, en fristående med ugn. Vi valde alltså bort spishäll med separat ugn, som väl de flesta väljer. Och vi är jättenöjda. Det är både snyggt och funktionellt, precis som hela köket.
– Det enda jag skulle vilja ändra på är färgen på köksluckorna. De borde vara mörkare grå, men det får bli en senare fråga, avslutar Anna.


Generella frågor inför köksköpet:

  • Hur är förutsättningarna?  Ytor, dörrar, fönster, avlopp – är det givna? Hur mycket kan och vill jag ändra?
  • Hur många personer ska nyttja köket? Hur många lagar mat samtidigt?
  • Vilken stil har jag och vill följa – klassiskt, lantligt, funkis, modernt?
  • Vad får det kosta?
  • Vad kan och vill jag göra själv?

Foto: PRAB/Suzanna Vilkovska

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.