Så förlänger du sommaren

2024-06-15
Sommaren är kort, som Tomas Ledin sjunger. Men även om inte det mesta alltid regnar bort, så är den svenska sommaren oberäknelig. För att ändå kunna njuta är det alltmer vanligt att glasa in, bygga ut eller bygga till. Här kommer lite tips och alternativ till dig som vill förlänga sommaren.
  1. Glasa in – En inglasad altan eller uteplats är ett utmärkt sätt att tjuvstarta sommaren redan under tidig vår och förlänga sommaren långt in på hösten. När det känns svalt låter du glaspartierna vara stängda så att värmen hålls kvar, samtidigt som du kan njuta av din trädgård på andra sidan glaset. När det blir varmt är det bara att öppna upp glaspartierna mot naturen.
  2. Lusthuset – Kan bli den perfekta lilla sommarmatsalen eller mysvrån med sköna fåtöljer att sjunka ned i efter en hektisk dag. De kan vara öppna med endast halva väggar, golv och tak, eller som ett miniatyrhus med fönster och dörr.
  3. Ett orangeri –Vinterförvara dina exotiska växter med tillskottsvärme för att hålla frostfritt eller varmare. Sommartid kan orangeriet bli en oas med plats för umgänge, arbete eller vila.
  4. Växthuset – Tar tillvara på sol och värme och skyddar mot vind och regn. Invändigt kan du skugga med skuggväv, tyger av olika slag eller med parasoll. Att öka luftflödet genom dörrar och fönster är nödvändigt.
  5. Friggeboden – Är ett litet hus med maxmåtten femton kvadratmeter och tre meter från mark till taknock. Den kan användas som förråd, uthus, garage, växthus, bastu, gäststuga, omklädningsrum vid poolen, båthus, skrivarstuga, lekhus eller vad man nu har för behov. Den kan isoleras invändigt för att lättare kunna hållas varm vintertid. Friggeboden får inte byggas ihop med bostadshuset, men bör placeras i dess närhet.
  6. Attefallshus – Är större än friggeboden, med maxmåtten tjugofem kvadratmeter och fyra meter från mark till taknock. Här finns det ännu fler möjligheter till användning. Från oinrett – till fullt utrustat. Som ett riktigt hus med kök, badrum med wc, sovrum och förvaring kallas det ”komplementbostadshus”. I detta får ni bo permanent eller hyra ut. Det går att skräddarsy både planlösningen och inredningen efter era behov och budget.

Checklista inför bygget

  • Följ reglerna. Ta hänsyn till plan- och bygglagen. Tänk på att byggnaden ska passa in i omgivningen och till karaktären på ditt hus.
  • Kontakta kommunen. Detta för att få veta vad som gäller i ditt specifika fall. Även byggen som normalt är bygglovsbefriade kan vara belagda med lovplikt.
  • Anmäl. Skicka in erforderliga blanketter, ritningar med mera till byggnadsnämnden och vänta på startbesked.
  • Betala dina avgifter. Det kan vara värt att känna till att byggnadsnämnden tar ut avgifter för beslut om startbesked och slutbesked.

Foto i toppen: Sweden Greenhouse, Enkelrum, Skånska Byggvaror, Sweden Greenhouse

ANDRA ARTIKLAR