Utsidan räknas – när det gäller huset

2024-07-15
Ska vi måla om huset i år eller vänta till nästa? Eller ska vi kanske börja med de mest vitala delarna? Kanske börja med fönstren? Ja, det är nog ganska många villaägare runt om i landet som just nu går i liknande funderingar.

Det gäller ju att se om sitt hus, som det brukar heta. Att renovera och fräscha upp det som är trött och slitet är positivt ur flera aspekter. Inte minst det faktum att det handlar om en investering för framtiden – bortsett från det rent estetiska.
Regelbunden översyn av fasaden och husets alla fönster är onekligen viktigt. Hur ofta man sedan bör måla om sitt hus beror på skicket, färgtyp och läget, det vill säga var i landet du bor. Bor du till exempel nära kusten, eller på någon annan plats där ditt hus är extra utsatt för väder och vind, så räkna med kortare intervall mellan ommålningarna.
Men oavsett var du bor, håll ett vakande öga på fasaden för att försäkra dig om att färgen fortfarande skyddar ytan. Normalt kan det gå mellan 10-15 år innan det är dags att ge ett nytt skydd med färg. Bland undantagen finns till exempel slamfärg, typ Falu rödfärg, som kan behöva en ommålning redan efter 8-10 år. Men det syns ju ganska tydligt.

Tänk på att fönster behöver extra omtanke och kärlek. Att slarva här kan bli en dyrköpt erfarenhet. Ett tips vid utvändig målning. Måla gärna ett par millimeter ut på glaset, allt för att hindra fukt från att tränga in.
Så tillbaka till fasaden. Funderar du på att byta kulör? Ta då en promenad runt kvarteret. Hur har de andra husen i grannskapet färgsatts? Undvik alltför avvikande färger. Risken är stor att du ångrar dig. Är du osäker vad som passar ditt just hus – prata med proffsen i färgbutiken. Där får du dessutom, förutom alla andra råd och tips, hjälp med att beräkna materialåtgång och kostnader.
Vad gäller priser, en generell ledtråd är att det dyrare oftast är lite bättre. Håller man sig till de stora etablerade varumärkena kan man vara trygg att det är bra grejer. Fråga gärna bland grannarna, vad valde ni?

Innan du börjar måla, tvätta först rent från alg och mögelangrepp. Skrapa sedan bort all löst sittande färg. Laga eventuella skador.
Så till själva målningen, den roliga delen. Ska du måla trärent eller helt nytt trävirke är det viktigt att du impregnerar och grundmålar. Det gäller framförallt om du använder dig av alkyd- eller akrylatfärg. Kom ihåg att stryka extra flödigt på ändträ.
Vid fasadmålning är det viktigt att bara måla på torra, rena ytor – aldrig i direkt solljus. Måla inte vid lägre temperatur än +8.

Har du en putsad fasad?
Egentligen är det ingen större skillnad mot att måla en träfasad. Du klarar det själv, såvida du är något så när händig och vill göra-det-själv. Kolla först att putsen mår bra, att den sitter som den ska. Det bästa är att kontinuerligt laga skador och sprickor allteftersom de uppstår. Även tvätta fasaden när och om den blivit smutsig. Oavsett vad måste tjocka lager av gammal och lös kalkfärg avlägsnas innan målning. Är det fråga om en större skada, ta i så fall hjälp av ett proffs. Det gäller som sagt också val av färg.

Tänk på att en ljus kulör inte bleknar lika lätt som en mörkare. Det kan också vara klokt att välja en självrengörande färg. Det vill säga ta hjälp av regnet för rengöring. Tvätta ändå av den putsade fasaden, åtminstone efter tio år. Tänk också på att all färg för putsade ytor måste kunna ”andas” för att kunna avlägsna fukt som samlas i väggen.
Till sist, låt fasaden få två strykningar, det gäller oavsett underlag, trä såväl som puts.


Förarbete
Lägg en bra grund:

 • Kontrollera fasadens skick och åtgärda alla skador.
 • Tvätta fasaden ordentligt högst fyra veckor i förväg, för att få bort mögel, alger, sot och annan smuts.
 • Skrapa bort gammal färg. Täck över stuprännor, fönster och annat du inte vill få färg på.
 • Följ färgleverantörens anvisningar när det gäller vilka ytor som skall grundas.

Färgsätt med finess
Snabbguide till att välja kulör:

 • Passar kulören ihop med husets stil?
 • Passar kulören i omgivningen?
 • Bor du i ett område med detaljplan? I så fall kan du behöva ansöka om bygglov ifall du vill byta kulör.

Redskapslista
Det här behöver du:

 • Tvättpensel
 • Vinkelpensel
 • Förlängningsskaft
 • Fasadrollerset
 • Färgskrapa, tvåhands
 • Byggnadsställning, alternativt en skylift
 • Penslar i olika storlekar för olika ytor (bör vara av god kvalitet)

Foto i toppen: Anders Roth/Alcro, Beckers

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.