Min dotter gav livet färg

2024-05-26
När Jenny Sjöö efter mer än tio års väntan äntligen blev mamma till dottern Matilda kom färgerna in i hennes liv. Nu bor hon i ett hem som sprakar av färg.

Formgivaren Jenny Sjöö bor i ett litet hus på 130 kvadratmeter från 1969 i Ystad tillsammans med man och dotter. Fräscht och genomtänkt är det in i minsta vrå. Men ljust och avskalat?
Nej, knappast. Det här är ett hem som fullkomligt sprakar av färg och fantasi. Varje rum har sitt eget färgtema som de konsekvent försöker hålla sig till. Vardagsrummet är turkos-grönt i olika nyanser, köket gråvitt med röda inslag, bland annat en knallröd kökslampa. Barnrummet går i blått och rosa, sovrummet i varma jordtoner och källarvåningen, med Jennys ateljé, går i rött och svart.

Jag gillar retrostil, gärna i samklang med husets ålder

Hur blev det så här?
— Jag har alltid gillat färg och form och har sytt mycket själv. Men under de tio år som jag och min man längtade efter att bli föräldrar var det mest svart/vitt som gällde. Kanske var det sorgen över att inte bli gravid återspeglade sig i färgvalen. När Matilda till sist kom fick vårt liv färg, säger Jenny Sjöö med ett leende.

Hemmet har förvisso mestadels ljusa väggar. Men med möbler och textiler i häftiga färger och mönster blir intrycket ändå väldigt färgglatt.
— Jag gillar retrostil, gärna i samklang med husets ålder, och fyndar bland annat på auktioner, säger Jenny och berättar att familjen bott i huset i två år och att inredningen nu börjar falla på plats. Hemmet har tagit tid att skapa – och så måste de få vara.

Hon menar att man måste ha tålamod och vänta in ”rätt” saker så att det blir som man tänkt sig. Hon blandar gammalt och modernt, men hjärtat klappar extra för saker med en historia, gärna designklassiker. Ofta låter hon en sak bli vägledande för hur resten av rummet ska se ut.

Ingen kan undgå den, den gör hela rummet

Hon älskar till exempel sin grönturkosa fåtölj, så därför fick den färgen bli tongivande för resten av vardagsrummet, som går i havets nyanser; turkos och grönt.
— Det är en rätt speciell färgskala som kanske inte är så lätt att årstidsanpassa. Men med hjälp av kuddar och plädar går det att bryta av det turkosa med höstfärger i orange till exempel.
Hon arbetar nästan uteslutande med textilier och menar att med tyg kan man förändra inredningen snabbt och enkelt. Hennes absoluta favoritdetalj hemma – som också är textil – är den spektakulära rullgardinen i sovrummet med motiv av konstnären Åke Arenhill.
— Ingen kan undgå den, den gör hela rummet, vars färgskala går i varma toner! I hallen har jag till exempel en cool, gul 50-talslampa som direkt drar blickarna till sig.

Vilka reaktioner möter hon?
— Många tycker att det är superhäftigt med så mycket färg och säger att de tycker om det, men det är få som vågar. Många vill ha det mera diskret hemma. Det finns en föreställning om att det kan bli oroligt och plottrigt med mycket färg. Men om man är konsekvent med färgskalan och låter den växa fram och inte har miljoner småprylar så blir det knappast plottrigt, konstaterar Jenny.
Man kan säga att färgerna i dag löper som en röd tråd genom hennes liv. Hon lever i och med färger — varje dag. Det började med färgglada barnkläder för sex år sedan. Sedan började hon skapa kläder för vuxna; färgstarkt och mönstrat; kläder man blir glad av. Och nu är också hemmet som en riktig färgkaramell.
— Färg ger massor av energi och glädje!


Fakta:

Namn: Jenny Sjöö
Ålder: 43 år
Familj: make och snart 7-årig dotter
Bor: i Ystad
Gör: grafisk formgivare och sömmerska med eget företag www.lillavilda.com


 Foto i toppen: privat

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.