Stark sol kräver bra solskydd

2024-05-28
Efter sommarens ihållande hetta har allt fler hushåll upptäckt behovet av invändigt solskydd. En effektiv luftkonditionering kan visserligen göra under, men utan solskydd blir värmeinstrålningen stor och påverkar inomhusklimatet negativt. Solskydd är också mer klimatsmart än luftkonditionering.

I Sydeuropa ser man ofta jalusier som effektivt stänger ute sol och hetta, samtidigt som luft tillåts sippra in. Den typen av solskydd är inte så vanliga i Sverige, men både fasadpersienner och jalusier finnas att få på den svenska marknaden.
— En utvändig screen består av en perforerad väv som släpper igenom ljus. Man kan se ut, men den blockerar en stor del av värmeinstrålningen, säger Margareta Bergetun, förbundssekreterare i Svenska Solskyddsförbundet.
Hon menar att nyckeln till ett bra solskydd är att det är flexibelt och kan blockera eller släppa in solljus vid behov. Man ska helst kunna dra upp eller ner sitt solskydd. Därför är permanenta lösningar, som ”film” som fästs direkt på rutan, oftast inte optimalt i vanliga bostäder, anser hon.

En utvändig screen klarar våra vintrar och rullas upp i en skyddande kassett, ungefär på samma sätt som en markis. Till skillnad från en markis, som ju sticker ut, är en screen en vertikal lösning, vilket gör den mindre känslig för väder och vind.

Invändiga solskydd finns det en uppsjö av på marknaden och efterfrågas allt mer. Lager-på-lager är trendigt och fungerar både ljus- och ljuddämpande, samtidigt som det ger en cool hotell-känsla. Många solskydd styrs med hjälp av lätthanterlig automatik och i takt med att allt fler hem blir ”smarta” går det att programmera sitt solskydd utifrån årstid och klockslag. Du behöver alltså inte vara hemma för att solskyddet ska aktiveras när det behövs som mest.


Här kommer listan över de vanligaste invändiga solskydden:

1. Traditionella persienner, integrerade i fönstret.
2. Träpersienner, ofta i trä eller en färg, vilka kan fungera som en snygg inredningsdetalj.
3. Rullgardiner. De kommer allt mer i olika färger eller roliga mönster, vilket gör dem till ett blickfång. En rullgardin med screenväv, som upplevs som genomskinlig kan fungera perfekt i ett uterum.
4. Plisségardiner finns i många färger och sitter ofta i en ram och kan öppnas och stängas uppifrån, nerifrån eller både och. Plisségardinen kan ersätta en vanlig gardin och har dessutom fördelen att vara ljudabsorberande.
5. En typ av plissé kallas duetter eller dubbelgardiner. De är mycket energieffektiva och även effektiva för mörkläggning.
Lamellgardiner är en flexibel lösning som passar extra bra i stora eller sneda glaspartier.


Foto i toppen: Moogio

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.