Hemmafixare eller proffs?

2024-05-26
Att måla om hemma kan vara ett roligt gör det själv-projekt. Samtidigt har det sina fördelar att anlita proffs. Med ett proffs blir det jämn yta, inga rinnmärken och inga skenande materialkostnader.

Det svåraste med att måla inomhus är att få till underarbetet. Det är framför allt där man riskerar att gå bort sig som privatperson. Det är också här många slarvar, men det är viktigt att komma ihåg att slutresultatet beror på ett väl genomfört underarbete. Görs det noggrant blir slutresultatet oftast bra. Man brukar säga att 80 procent av tiden ska läggas på förarbetet och 20 procent av tiden på målning.

Har du aldrig målat tidigare kan det vara värt att studera alla steg i måleriprocessen i förväg, för att få till ett fackmannamässigt utförande. Du kan även ta hjälp av din lokala färgfackhandlare för att få rådgivning och stöd genom hela projektet. De svarar på dina frågor och bistår dig i dina beslut.

Är du däremot väldigt osäker, tidspressad eller ointresserad? Kanske vill du bara ha en förändring på plats, snabbt och bekvämt? I så fall är det kanske en tryggare och smidigare lösning att ta in en professionell målare.
Fördelen är att yrkesmålare jobbar oerhört snabbt. De målar fyra gånger så fort som en privatperson. Du slipper dessutom risken att skada dig i en fallolycka, något som förekommer bland privatpersoner i samband med inomhusmålning.
Det kan också bli billigare än vad många tror att anlita ett proffs. Det beror dels på att yrkesmålare har ett mer tränat öga än hobbymålare när det gäller materialåtgång. De vet ungefär hur mycket färg som krävs och vilka penslar och övriga redskap som går åt. Dessutom kan du som anlitar ett måleriföretag även göra rot-avdrag.

Som lekman är det lätt att glömma eller förbise något, och därför kan måleriet i slutändan gå lös på mer än du tänkt. Se därför till att vara noggrann i dina förberedelser när du vill reda dig själv.
Samtidigt gör yrkesmålare i regel även färre misstag. De vet hur man spacklar för att få väggytorna jämna och lägga en bra grund. Det kan annars vara svårt att fixa själv. Men det kan även vara svårt att måla så att du får till tak, lasering, glans och annan slutfinish på ett bra sätt.

En stor utmaning är inte minst snickeridetaljer som lister, dörrkarmar och dörrar. Här bör du försöka undvika rinnmärken för ett snyggt resultat. Det kan vara lite trixigt – men inte omöjligt.


Att tänka på för dig som ska…

Måla själv

  • Läs på om inomhusmålning om du känner dig osäker. Bra information hittar du på www.sveff.se och www.alltommalning.se.
  • Förbered dig noga och ta gärna hjälp av din lokala färgfackhandlare, som har stor områdesexpertis.
  • Lägg extra mycket tid på underarbete och snickeridetaljer för ett snyggt resultat. Tvätta, spackla, grunda, reparera.

Anlita ett proffs

  • Välj ut ett företag i ditt närområde som du vill anlita. På Måleriföretagens webbplats www.maleriforetagen.se kan du enkelt söka efter professionella måleriföretag i ditt närområde.
  • Be om offert och var noga med att ta minst två referenser.
  • Lita inte på muntliga överenskommelser. Kontraktet ska alltid vara skriftligt.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.