K-Rauta – från start till klart

2024-07-16

Med sommaren för dörren är det dags att ta tag i altanprojektet. Nytt för i år att regeringen lagt förslag om att regelverket kring bygglov för altan lättas upp från den 1 juli. Det innebär att de flesta altanbyggen inte behöver bygglov.

Att bygga en altan själv kan verka enkelt, men kräver både kunskap och erfarenhet. K-rauta säljer inte bara produkterna till bygget utan tillhandahåller även den kompetens som krävs för att hjälpa till med beräkning och hemleverans av allt som behövs.
— Om man inte är van vid byggarbeten är det klokt att ta hjälp av fackmän. Väljer man att bygga själv är ett första steg är ett gediget grundarbete a och o. Det handlar oftast om att gjuta plintar, alternativt gräva ner färdiga, eller att säkerställa underlaget om man väljer att bygga altanen på plattor, säger JesperThorell, säljchef bygg på K-Rauta.

Vi har hög kompetens och utbildar vår personal löpande

I nästa steg bör man fundera på om standardtrallen i tryckimpregnerat trä är det självklara valet. Många konsumenter är omedvetna om att det finns mer kvalitativ och miljövänlig trätrall, som lärk eller kärnvirke.
— De är obehandlade och naturligt rötbeständiga, vilket är snällare mot miljön och också ger hela huset ett lyft. Tryckimpregnerat virke är billigare men innehåller metaller, vilket kan påverka exempelvis odlingar och kringliggande växtlighet. När bygget väl är igång finns K-Rauta där och hjälper till med allt ifrån val av reglar och skruvar till mer grundläggande projektering.

Man kan komma till oss med en ritning, så hjälper vi till och beräknar hur mycket material som uppskattningsvis går åt. Vi kan också hjälpa till med leverans av alla produkter, inklusive exempelvis takstolar, kompletta tak eller färdigmålade paneler i olika kulörer. Det gör vi för att underlätta för kunden, som slipper hålla kontakt med olika leverantörer. Man har i stället en enda kontakt som ombesörjer allt från ax till limpa, säger Jesper Thorell.

Han tipsar om att man som medlem får låna släpvagn gratis och kan få materialet till sitt projekt inklusive allt hemlevererat från 995 kronor. Ett annat tips är att gärna ta kontakt med K-Rauta i förväg om man vill ha handfast hjälp med sitt byggprojekt. Genom att maila ritningen och boka en tid för konsultation löper arbetet på smidigare.
— Vi har hög kompetens och utbildar vår personal löpande. Som kund behöver man aldrig känna sig ensam och konfunderad, vi kan hjälpa till med allt efter ritning till färdigt projekt!

5 tips från Jesper Thorell inför altanbygget:

  1. Använd rostfri trallskruv vid lite större altaner. Rostfri trallskruv klarar rörelse bättre än ”vanlig” trallskruv och man minimerar risken att trallskruven går av.
  2. Försänk inte trallskruven i trallbrädan utan låt huvudet på skruven liva med trallen, annars finsk det risk för vattenansamlingar och en förkortad livslängd på trallen!
  3. Ha minst två bra batterier till skruvdragaren så du kan ladda det ena medan du skruvar.
  4. Ha rätt avstånd mellan trallbrädorna så du inte riskerar att trallen sväller ihop. Blir regn och snö stående försämrar det ofta trallens utseende och förkortar livslängden.Rätt avstånd för trallbrädan du använder kan du fråga om i butik.
  5. Innan och under projektet kan du ta hjälp av svenskttra.se, där du hittar det mesta du behöver veta om ditt trallbygge!

Vill du veta mer? Välkommen att besöka vår webbplats

Foto i toppen: Greta Brodin/PRAB

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.