Spabadet är familjens vardagslyx

2024-06-18

När Cecilia och Johan Avthin hade bott in sig några år i den nybyggda villan i Nykvarn började de fundera på att skaffa antingen pool eller spabad. Med en relativt stor tomt, drygt 1000 kvadrat, fanns det utrymme för en badplats.

Trots att sommaren 2018 var den varmaste i mannaminne föll valet ändå på ett spabad.
— Vi diskuterade för- och nackdelar och kom fram till att pool är härligt, men man kan bara använda den under sommaren. Medan ett spabad kan användas året runt och är lättskött. Vi kom fram till att det passade oss bäst, säger Cecilia och berättar att de valde att köpa från Folkpool, eftersom företaget borgar för kvalitet och erbjuder kunden bra stöd och service vid behov.
När de nu en gång bestämt sig ville de satsa på ett större och lite lyxigare spabad med plats för sex personer, musikanläggning, avancerade jetstrålar och belysning i vackra färger. Då de redan har en stor träaltan var det givet att spabadet skulle bli en del av det och placerades så att det var insynsskyddad.
— Vårt spabad är inte nedsänkt så det var också viktigt att det skulle vara snyggt att se på. Utsidan är täckt av liggande paneler, säger Cecilia.
Eftersom spabadet är relativt stort – 2,35 X 2,35 – kan faktiskt en liten människa ta några simtag. Parets dotter Olivia var bara 4 år när spabadet monterades och hon började genast försöka simma från kant till kant.

Johan, Cecilia och dottern Olivia älskar att bada i sitt spabad året runt.
Foto: Privat

— Man kan säga att hon lärt sig simma i spabadet, säger Cecilia med ett skratt och lägger till att även om alla familjemedlemmar badar ganska ofta så är Olivia nog den som badar mest; helst varje dag om hon fick bestämma.
— När hon har kompisar här eller har kalas så är spabadet jättepopulärt. Alla vill bada!
Johan berättar att när spabadet var helt nytt – det installerades i augusti 2018 – badade de i princip varje dag. Och alldeles i början med en vattentemperatur som gav svalka i sensommarvärmen. Nu badar de inte lika frekvent, men gärna ett par gånger i veckan.
— Det är otroligt avslappnande att lägga sig i badet en stund efter jobbet. Massagestrålarna gör sitt jobb och mjukar upp ömma och stela muskler, konstaterar Johan.
Både han och Cecilia tycker att spabadet kommer bäst till sin rätt när det är kallt ute. Att ligga och mysa i det varma, bubblande vattnet och titta på stjärnorna slår det mesta.
— Spabadet är en mysig helgaktivitet att samlas kring och som ger en lite lyxig känsla, säger Cecilia och ler.
Eftersom de har plats för sex personer händer det att inbjudna gäster också badar spa. Inte bara de små, utan även under tjejmiddagar och andra bjudningar. Nyår har firats med bubbel både i vattnet och i glaset! För att ta sig ner i spabadet finns en stege. På en bänk bredvid kan man lägga ifrån sig badrockar och annat man har med sig.
Skötseln står Johan för. Eller skötsel och skötsel. Han menar att det inte är mycket som behöver göras. Han häller i underhållsklor en gång per vecka och någon sked klor när det ska badas. Tre gånger per år töms poolen på vatten för att rengöras ordentligt. Då byts också filtret.

Att mysa i det varma vattnet när det är stjärnklart och kallt ute slår det mesta tycker Johan och Cecilia.
Foto: Privat

Vattentemperaturen håller 39 grader. Med ett lock som täcker spabadet när det inte används försvinner ingen värme ut i tomma intet.
Familjen är jättenöjd med sitt spabad – hittills har det bara skänkt glädje. Det är enkelt att använda och de behövde egentligen inte göra någonting mer än hoppa i när det väl var på plats. Folkpool levererade och monterade. Därefter fick en auktoriserad elektriker koppla elen.
— Vi har aldrig ångrat vårt val. Spabadet ger oss en guldkant på tillvaron, säger Cecilia.

Fakta:

Namn: Cecilia och Johan Avthin, dottern Olivia
Ålder: 39, 39 och 7
Bor: I en 182 kvadratmeter stor villa byggd 2016 i Nykvarn
Gör: Cecilia jobbar som HR-generalist och Johan på ett IT-konsultbolag

6 smarta skäl att anlägga pool på hösten

1. Under sommaren hinner du känna in och tänka igenom poolens placering och vilka behov familjen har. Beslutet behöver inte stressas fram.
2. Kortare leveranstider, eftersom färre bygger pool på hösten.
3. Gräv- och byggföretagen finns tillgängliga och det är kortare väntetider.
4. En nergrävd pool behöver omgärdas av trall eller sten. Om man bygger på hösten hinner marken sätta sig så pass till våren att man då kan göra det allra sista och på så vis ha en helt färdig pool när säsongen startar.
5. Tomten hinner återhämta sig efter det ingrepp som poolbygget innebär.
6. Poolen är klar att användas den första varma sommardagen!

Fakta: Miamipool

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.