Jag är en kreatör

2024-05-26

Just nu är hon aktuell som programledare i den femte säsongen av SVT:s ”Vem bor här”. Men Malin Olsson har fler strängar på sin lyra. Hon älskar att skapa och får utlopp för sin kreativitet i det egna hemmet – och i ett nytt skaparprogram för barn.

Malin Olsson är själv häpen över att hon redan är inne på sin femte säsong av populära ”Vem bor här” på SVT.
— Oj vad tiden går! Men så är det när man har kul. Programmet lockar en miljonpublik varje måndag och många älskar det. Det är snällt och trevligt, ett riktigt feel-goodprogram. Det tycks finnas en alldeles särskild fascination i att få kika in i andra människors
hem, säger Malin och berättar att de hem som får chansen att medverka måste ha det där lilla extra.

— De ska ha något som sticker ut och det får gärna finnas en röd tråd eller en enhetlig, genomtänkt stil. Vi hittar deltagarna och deras hem via olika nätverk och de kan också söka till programmet. De som deltar är väldigt stolta över sina hem och tycker att det är kul att visa upp dem. Ofta har man lagt ner massor av tid, energi och pengar på sitt boende, det är som ett livsprojekt eller ett konstverk där varje pryl är införskaffad av en anledning.

Trots att Malin är den som leder programmet tycker också hon att det är fascinerande att få komma in i hem med hög wow-faktor och där den som bor där exempelvis samlar på prylar och möbler från en viss tidsepok – eller har satsat på en viss färgskala eller inredningsstil.
— Det är inspirerande att se någon som vågat satsa fullt ut på en idé och genomfört den, det brukar bli väldigt personligt och återspeglar den som bor där. Som deltagaren som byggde en egen borg och till och med hade kanoner på gården. Eller personen som bor i ett vattentorn. Det är ett privilegium att få besöka alla dessa spännande hem, det hade jag aldrig fått göra om det inte vore för programmet!

Man kan anta att inspirationen Malin får från alla dessa fantastiska hus och lägenheter hon besöker skulle smitta av sig på det egna hemmet. Och visst finns viljan och drömmarna där. Men tyvärr inte alltid tiden. Malin skrattar till.
— Jag jobbar mycket och har en dotter på två år, så jag hinner inte pyssla så mycket i hemmet som jag skulle önska. Men jag har ett intresse för skapande och är en kreatör. Jag gillar att sy kuddar och gardiner och har en blick för saker som jag tycker passar i vårt hem. Men vi tar de som det kommer och fixar allt eftersom, säger Malin och berättar att hon, sambon och dottern Blanka bor i en 40-talslägenhet på 90 kvadratmeter.
— Min ambition är att låta funkisstilen ”gifta sig” med rå industristil, det gillar vi. Färgskalan hemma är grå-svart med inslag av trä och rostfärgat.

Precis som för de flesta betyder hemmet mycket för Malin. Här kan hon slänga av sig jobbrollen och bara vara. Pusta ut efter en lång arbetsdag och sjunka ner i soffan. Men favoritmöbeln är sängen.
— Jag älskar min säng och jag älskar att sova! Det beror väl delvis på att sömn är en bristvara när man har småbarn. Men jag gillar verkligen att ligga och mysa och kolla på någon film eller serie. Jag står mycket på jobbet, så att få sträcka ut sig är en lyx!

Mammarollen är ett nytt kapitel i Malins liv som hon stor-trivs med. Hon tycker att tillvaron har blivit mycket roligare med Blanka.

— Alla saker som Blanka lär sig varje dag, det är jätteroligt att få följa hennes utveckling och att se världen genom hennes nyfikna ögon. Man känner sig stark som mamma, det är en fascinerande känsla. Men såklart är det stundtals jobbigt också med småbarn, så är det ju…

Att Malin har gått som en raket de senaste åren och har synts i alla möjliga sammanhang på SVT är ingen slump. Hon har en stark inre motor som driver henne framåt.
— Jag har alltid ett driv, jag är som ett lejon som bara kör på och jag ger aldrig upp. Det är jag väldigt stolt över och är förmodligen en viktig anledning till att jag i dag arbetar med det jag gillar mest.

Just nu jobbar hon med  ett nytt skaparprogram för barn från 11 år – det handlar inte om vanligt pyssel utan om större byggprojekt – och hon är en av dem som ligger bakom programidén.

Hon ser framtiden an och hoppas framöver kunna infria några av sina resedrömmar. Som att besöka Japan eller Australien. Eller kanske Hawaii eller några länder i Afrika.
— Och så vill jag bli klar med vår lägenhet också! Men frågan är förstås om man någonsin blir färdig? Det är ju lite typiskt för vår tid att uttrycka sig genom sitt boende och där är jag likadan. Jag vill att mitt hem ska återspegla mig. Samtidigt så finns det en miljömässig baksida med all konsumtion av inredning. Det är skrämmande att folk river ut fullt funktionella kök bara för att de vill ha en annan stil. Vilket slöseri!

Malin tystnar en stund innan hon fortsätter.
— Jag är uppväxt i Dalarna och minns hur farmor lagade det som var trasigt och stoppade strumpor. Det var faktiskt hon som lärde mig att sy och skapa. Egentligen är jag emot all denna konsumtionshets vi omges av, det är bättre att försöka förvalta det man har. Men samtidigt så gillar jag ju att förnya mig…klart är i alla fall att vi står inför en stor klimatutmaning framöver.

Fakta:

Namn: Malin Olsson
Ålder: 37 år
Familj: Sambo och 2-årig dotter.
Bor: I lägenhet i Stockholm.
Gör: Programledare på SVT, just nu aktuell i ”Vem bor här”

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.