Sovrummet blev en vacker badrumsoas

2024-07-16

När Emma Sundström med familj flyttade in i det stora 30-talshuset i Arvidsjaur blev drömmen om ett rymligt och vackert badrum verklighet. Ett sovrum byggdes om från grunden och blev den lyxiga badrumsoas hon hade föreställt sig.

Emma Sundström är egenföretagare och bloggar om inredning.

Emma Sundström, 45, är egenföretagare och bloggar om inredning. Hon älskar att inreda, att renovera möbler, måla och fixa hemma. När hon och maken 2018 fick möjlighet att köpa ett stort 30-talshus, som de hade spanat på länge, slog de till. Huset på cirka 300 kvadrat hade gammeldags charm och var i gott skick. Tomten är jättestor. – Vi var nöjda med det mesta, det handlade mest om ytskikt och att inreda huset enligt vår smak. Men vi saknade ett ordentligt badrum.

Här fanns bara ett litet badrum på fyra kvadrat som låg intill ett 30 kvadratmeter stort sovrum som vi inte längre behövde, eftersom två av våra barn flyttat hemifrån, säger Emma och berättar att de kontaktade en byggfirma som kom och kollade på sovrummet och möjligheten att omvandla det till ett stort badrum. Eftersom alla rör och avlopp redan fanns på andra sidan väggen i det gamla badrummet fick de klartecken. Det gamla badrummet fick bli en bastu. – Vi tog hjälp av proffs till vårt nya badrum. Jag är visserligen händig, men det finns formella krav på hur ett badrum ska byggas, med bland annat godkänt våtrumsskikt, och det görs bäst av en fackman. Men allt förarbete gjorde vi! Vi rev ner all gammal inredning så att det bara var för byggfirman att sätta igång, säger Emma.

Hon funderade på helkaklat, men kom fram till att hon hellre ville ha målade väggar och våtrumsmatta. Det är inget hon ångrar. – Jag tycker att kakel kan kännas lite…kyligt. Jag tänkte först att jag ville ha våtrumsmatta på väggarna också, men till sist föll valet på en speciell grågrön färg för våtrum som jag älskar. Jag gillar färg och tycker att man ska vara modig och testa. Färgskalan i hela hemmet är harmoniskt i milda grå-grön-beige färger. Jag tänker att om det blir fel så kan man ju alltid måla om? Många är lite för fega. Ingenting får sticka ut, men så tänker inte jag, säger Emma med ett leende.

Stilrent med svart blandare och duschväggar med svarta profiler. Ett vanligt skåp förvandlades till ett handduksskåp, vilket ger hela badrummet en rumskänsla.

Med väggar och golv klara var det dags för inredningen. Emma valde runda dubbla handfat och ett fristående badkar. Troligen det enda i Norrland, konstaterar hon. – Hela familjen älskar att bada och jag ville ha ett badkar som överensstämmer med husets stil. Lite gammeldags. Det är placerat vid fönstret så att man kan njuta av utsikten medan man badar.

Badrumsmöblerna och hela inredningen köptes från samma firma, förutom handduksskåpet som har en vacker patina. – Det är egentligen inte gjort för badrum utan är ett vanligt skåp, vilket ger hela badrummet en rumskänsla. Men där det är placerat kommer knappast något vatten att nå. Jag tycker att skåpet blev pricken över i:et, jag gillar att vila ögonen på vackra saker. Och det är perfekt för att förvara handdukar och badlakan!

Badrumsbygget påbörjades i mars i år och blev helt klart i maj. Några leveranser kom lite senare än beräknat, som glasväggen till duschen och duschmunstyckena. Arbetet flöt friktionsfritt. Men några saker fick byggarna modifiera för att tillgodose Emmas önskemål. – De fick tänka till när de skulle montera duschkranen, jag ville ha den högre upp än vad de trodde var möjligt. Men till sist blev det som jag ville, det gick att lösa, säger Emma. Kostnad för det nya badrummet hamnade på cirka 100 000 kronor allt inräknat.

Emma och maken är jättenöjda med resultatet. – Badrummet känns större än jag trodde och jag är glad att jag vågade satsa på färg. Badrummet är stort så det känns mer ombonat med mörka väggar. Vårt nya badrum är ett rum man verkligen vill tillbringa tid i och njuta av. Att bastun ligger intill gör ju inte saken sämre, säger Emma.

Foto: Privat

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.