Så förbereder du trädgården inför vintern

2024-05-28

Hösten är snart här och växterna går till vila. Men visst finns det fortfarande trädgårdsarbete att utföra. Här kommer råd för både växtligheter och redskap.

Som trädgårdsägare är det nu lämpligt att tillföra jorden mullämnen. Kompostjord är det optimala, men även stallgödsel och bark- eller torvmylla kan bädda för en god växtsäsong kommande år.
När det gäller gräsmattor finns skilda åsikter. Många krattar rent under fruktträd och buskar medan andra hävdar lövens betydelse som gödningsmedel. Tänk dock på att ett alltför tjockt lager med löv kan göra mer skada än nytta då gräsmattan där under kan börja ruttna.

När temperaturen dalar mot noll kan det vara lämpligt att börja täcka ömtåliga växter med löv eller granris. Rabattrosor och vintergröna växter kan till exempel även skyddas med täckbark eller juteväv. Krukväxter, dahlior och annat vinterförvaras med fördel i garage eller liknande, så länge utrymmet åtminstone är frostfritt. I regel behöver växterna nästan ingen vattning under vinterhalvåret.

Hösten är också en lämplig tid för att flytta växter du vill ha på andra ställen i trädgården – ett arbete som Göran Greider liknat vid ”att flytta barn på väg att somna”. Glöm heller inte att plantera tulpanlökar, krokus och liknande – så att våren på valda ställen kan prunka lite extra starkt.

Trädgårdsredskapen då? Nu under hösten intar krattan förstås en central roll, liksom spaden. Dessa redskap är så att säga höstens klassiker. På senare tid har också lövblåsare blivit populära. I de stora trädgårdsbutikerna kan man hitta kompakta lövblåsare – batteridrivna och mycket effektiva. De passar även för rengöring av mindre ytor i trädgården. Lövblåsare finns i modeller som väger från ett eller ett par kilo. Också kompostkvarnar har blivit populära. Dagens modeller är eldrivna och flisar enkelt såväl grenar som kvistar. Det finfördelade biomaterialet blir sedan ett perfekt tillskott till komposten.

Ta hand om dina trädgårdsredskap
Vintern närmar sig med stormsteg. Innan dess bör du se över din gräsklippare. Kör slut på bensinen, eller töm tanken – och rengör maskinen från smuts och gräs. Motorolja ska bytas, liksom luftfilter; kanske också tändstift. Observera att gräsklippare med elstart ska förvaras frostfritt, liksom robotklipparens batteri (läs mer i instruktionsboken).

FOTO: Bigstock

Vill man slippa den här sortens arbete kan man förstås lämna in sin gräsklippare för vinterförvaring och samtidigt be om service, så att allt är genomgånget och klart när vårgräset börjat spira. Också trimmer, motorsåg etc. behöver servas inför kommande säsong.
Glöm heller inte att rengöra trädgårdsredskapen inför vintern. Grensaxar, sekatörer och liknande bör dessutom smörjas. Se även till att redskapen förvaras i ett torrt utrymme.

Tips!

Vad gör man med trädgårdsväxter som inte kan förväntas överleva en svensk vinter?
”Sätt in blommor och medelhavsträd i uterum och klä dem med säck- eller juteväv. Stapla gärna upp växterna med frigolit, för att hålla undan kylan underifrån.”
Amanda Birch-Jensen på Granngården.


Kompostkvarn AL-KO Easy Crush LH 2800
En kompostkvarn gör det enkelt att ta rätt på trädgårdsavfallet! Den finfördelar snabbt och effektivt ner löv och kvistar till flis.

Gardena Accu-Jet 18-Li – batterilövblås
Nyheten Accu-Jet 18-Li är en lövblås med låg vikt och ergonomiskt handtag som har ett mjukt grepp för bästa komfort. Storleken är liten och kompakt vilket gör den lätt att förvara. 18-volts batteri och laddare medföljer.

Husqvarna 536LiB – batterilövblås
Den batteridrivna lövblåsen 536LiB har en lägre vikt än bensindrivna blåsare. Det gör att du orkar arbeta längre och får en mer effektiv och dessutom avgasfri arbetsdag.

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.