Härliga uterum – hitta din favorit!

2024-05-28

Saknar du utrymme för din nya odlingshobby? Fattas det en frodig matsal där du kan ta vara på kvällsljuset? Hur är det med sovplatser till släkt och vänner? Det finns många anledningar till att låta ditt hem växa med ett extrarum på tomten!

Lusthus

Som namnet antyder är lusthuset främst till för avkoppling och umgänge, men här kan du också odla växter. De flesta varianter är oisolerade och används lämpligast under sommarhalvåret. Placeras med fördel en bit ifrån huset där utsikten är som mest rogivande. Skapa den perfekta lilla sommarmatsalen eller en mysvrå med sköna sittplatser att sjunka ner i efter en hektisk dag.

Foto: Garden-greenhouse.se

Pergola

En härlig plats för matro eller fest, men kan även fungera som insynsskydd och skapa en spännande passage mellan trädgårdsrummen. Klättrande växter som till exempel rosor, klematis och kaprifol kan fylla Pergolan och skänka både färg och doft. Kraftiga friväxande sorter som solrosor, jätteverbena, stockrosor och andra ”höjdare”, kan förstärka formen.

Foto: Beckers

Orangeri

Från början var det främsta syftet att vinterförvara köldkänsliga citrusträd och andra exotiska växter, men idag är orangeriet trädgårdens oas året runt. Låt temperaturen vara några plusgrader under vinterhalvåret, och höj värmen när det ska användas för samvaro och fest. Börja förodla tidigare än någonsin och njut sedan av vår, sommar och höst i ett lyxigt extrarum för växtliv, umgänge, arbete eller vila. Kan vara fristående eller anslutas till huset för smidig tillgång till el, värme och vatten.

Foto: Helena Kaasik

Vinterträdgård

Lyxigaste varianten av uterum som är skapad för användning och uppvärmning året runt. Släpper in ljus och skapar en helt annan närhet till naturen än ett rum i bostaden, samtidigt som isoleringen även skyddar mot hetta under sommaren. Kan byggas som en tillbyggnad till huset, eller som en fristående enhet.

Foto: Halle

Växthus

Tar vara på maximalt med sol och värme, samtidigt som det skyddar mot regn och vind. Odla på hela ytan, eller kombinera med möblemang. Ska växthuset användas mer som ett lusthus är det viktigt att tänka på att ventilationen är bra, att det går att sitta i skugga och det finns möjligheter till värme, om det ska användas även när det är kyligt ute. Placeras ofta fristående men kan också vara anslutet till ett hus. Underlätta växtlivet genom nära tillgång till vatten.

Foto: Swedish Greenhouse

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.