Nya köket blev husets hjärta

Maria Zaitzewsky Rundgren

När den matlagningsglada familjen Andersson Wikman från Bålsta beslutade sig för att bygga om sitt daterade kök blev slutresultatet inte bara modernare utan också öppnare och ljusare – mycket tack vare en utbyggnad och spännande detaljer.

Åsa Wikman och Thomas Andersson Wikman köpte huset i Bålsta 2007 i samband med att de skulle bli föräldrar. Med sina 150 kvadrat och 2000 kvadratmeter stora tomt var det ett hus att växa i. Men köket kändes något daterat med sin inredning i björk.
— Ja det var väldigt gult och var inte alls i vår smak, även om det bara hade några år på nacken. Vi tänkte att vi på sikt ville ha något annat. Men så länge våra barn var små kändes det inte som läge att riva ut ett fungerande kök, vi ville bo in oss lite, så vi levde i nästan tio år med det där gula och ganska trånga köket, säger Åsa med ett leende.

Thomas nickar instämmande och berättar att där matbordet i vitlaserad massiv ek nu står fanns tidigare en dragig, inglasad altan. Det gjorde att köket kändes instängt, då det fanns en vägg som separerade altanen från köket.
— I det gamla köket hade jag alltid ryggen mot gästerna, ja vi hade ryggen mot allt medan vi lagade mat, vilket kändes trist och obekvämt. Vi gillar att laga mat och tillbringar massor av tid i köket, så för oss var det en självklarhet att skapa ett trivsamt, fint kök som skulle fungera som husets hjärta och som var mer socialt, säger Åsa och låter blicken svepa över den numera öppna planlösningen där ljuset flödar in genom altandörrarna som löper runt hela utbyggnaden. Sammanlagt blev huset 28 kvadratmeter större efter omgörningen.

— Nu när vi har gäster så blir det mycket häng vid både köksön och kring bordet. Planlösningen bjuder in till umgänge medan vi lagar mat, ett naturligt flöde uppstår. Det är en helt annan sak än att springa mellan köket och gästerna på altanen, konstaterar Åsa och tillägger att familjen gärna har fredagsmys med häng runt köksön. Då vankas det tapas och plockmat; ett enkelt och avslappnat sätt att umgås efter en lång arbets- och skolvecka. Här sitter man faktiskt lika bekvämt som vid bordet; de designade och ergonomiskt utformade ekstolarna runt ön är pricken över i.

Planeringen av utbyggnad och kök påbörjades i augusti 2017. Ett knappt år senare, efter att bygglovet var klart, togs det första spadtaget med hjälp av hantverkare. Först revs den gamla glasaltanen och den nya utbyggnaden färdigställdes – och med den försvann väggen mellan altan och kök; i och med det uppstod en sammanhängande umgängesyta.

Därefter revs det gamla köket ut.
— Till vår stora glädje behövde vi inte slänga inredningen utan den togs över av en av elektrikerna, som tyckte att det var fint och funktionsdugligt. Det känns bra att det fick förlängt liv. Återvinning är alltid en fördel, konstaterar Åsa.

— Vi diskuterade fram och tillbaka hur vi ville ha vårt nya kök och kom gemensamt fram till att det skulle vara ljust, men inte alltför sterilt och minimalistiskt. Det var viktigt att det skulle kännas hemtrevligt och bekvämt att laga mat i eftersom vi verkligen gillar matlagning. Ja, även Signe älskar att dona i köket, säger Åsa och ler varmt mot 11-åriga dottern.

Spisen är en central del av köksön, som toppas av en marmorerad keramisk bänkskiva. Materialet är värmetåligt vilket gör att man kan ställa ner varma kärl direkt på bänkskivan. Många väljer en spisfläkt med kåpa. Men familjen Andersson Wikman tyckte att det skulle kännas klumpigt och förta den luftiga känslan. Så det blev i stället en nedsänkbar kolfilterfläkt som skjuts upp framför spisen vid behov. Att den har en cool belysning gör inte saken sämre!

Köket kommer från Ballingslöv och har hittills uppfyllt alla förväntningar med råge. Köksinredningen är mattvit och så även väggarna – men tanken är på sikt mjuka upp det vita med färgdetaljer.

— Vi tänker att vitt är neutralt och en bra bas att utgå ifrån. Vi vill leva länge med det här köket och med tiden kanske vi vill måla om den vita väggen över diskbänken eller kanske sätta färgglad kakel där. Med små medel kan vi förändra kökets karaktär, i stället för att snabbt tröttna på ett kök som plötsligt känns alltför extremt, säger Åsa och visar hur exempelvis de mörkgrå gardinerna ramar in det stora glaspartiet ut mot träaltanen och mjukar upp det i övrigt vita rummet. Med mycket vitt, grått och svart kan intrycket bli en aning stramt, men ett cirkelformat fönster bryter mot det kvadratiska och känns lite busigt. Ett blickfång helt klart!

Ett blickfång är också den explosivt färgstarka tavlan som hänger över soffan och som adderar massor av liv till den del som fungerar som vardagsrum.

Glädjen över det nya köket och den nya matsalen går inte att ta miste på. Genom de skjutbara altandörrarna kliver man rakt ut i trädgården och ute blir inne när allt öppnas upp.


Fakta:

Namn: Åsa Wikman, 41 och Thomas Andersson Wikman, 57, barnen Emanuel, 9 och Signe, 11.
Bor: I hus i Bålsta
Gör: Båda arbetar i optikbranschen

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.