”Jag gillar när det skaver lite”

2024-03-29

Kreatören och konstnären Evelina Kroon älskar färg och form och använder hemmet som en slags palett för att hitta den rätta känslan i inredningen. Det får gärna skava lite – och hon slår ett extra slag för loppisfynd och arvegods.

Kaos, hemtrevnad och mycket färg i olika konstellationer är det första som möter hemma hos konstnären och inredaren Evelina Kroon. Det kaotiska står nog mest åtta månader gamla dottern Meg för – på mattan nedanför soffan konkurrerar färgglada leksaker och ett babygym om ytan.

Men det är inte bara golvet som är en lekplats. För visst är det också mycket mönster och färger lite överallt i den trevliga tvårummaren från 30-talet. Exempelvis golvet i köket är målat i ett intrikat rutmönster.
— Ja det är målat med lackfärg, för jag ville testa hur det ser ut och hur det håller för slitage. Det är rätt typiskt mig. Jag får ett infall och vill prova hur det funkar. I värsta fall går det ju att måla över, ingen katastrof, säger hon glatt och berättar att hon i sitt yrke jobbar mycket med färgsättning och att det här med att våga mycket färg och mönster kommer allt mer.
— Jag har personligen aldrig varit rädd för färg och är uppvuxen med en mamma som ofta målade om i starka färger och om hon tröttnade på köksbordet så målade hon det bara i en ny färg. Jag har alltid varit omgiven av färg och är väldigt oängslig när det gäller färgsättning. Jag har aldrig brytt mig om regler och hur det ”ska” vara, utan vill gärna att det ska skava lite, säger Evelina och sveper med handen över soffan som ja, är ett sammelsurium av olika mönster och färger. Randigt, blommigt, leopard, svartvitt, grafiskt, enfärgat….

Evelina berättar att hon med hjälp av textilier testar sig fram till vad hon gillar och vad som passar ihop – vilket inte behöver inte vara matchande färger, utan det där som kanske irriterar lite i ögonvrån men som gör helheten mer intressant och levande. Kan man verkligen blanda leopard och blommigt? Orange och rosa? Randigt och rutigt? Eller olika typer av rutor? Tidigare hängde ett kollage av tavlor i olika rut- och randmönster över soffan; ett gott exempel på hur man kan gruppera konst.
— Svensk inredning är traditionellt ganska monokrom med mycket ljusa träslag och överlag ljusa, mjuka färger, vilket möjligen har att göra med klimatet och ljuset utomhus. Länge har ju det stilrena och avskalade varit rådande som inredningstrend. Men det finns inga måsten och inga fel, färger och mönster behöver inte harmoniera. Men visst, jag har full förståelse för att alla inte ”bryr” sig om inredning eller känner sig ängsliga inför hur de ska tänka kring stilen i sina hem. Jag tycker att man ska lyssna på sitt hjärta och strunta i konventioner och färdiga inredningskoncept och i stället köra på det man mår bra av att omge sig med. Att ta hjälp av duktig personal i inredningsbutiker är också ett tips, det kostar heller ingenting.

Evelina berättar att tanken är att klä om soffan – därav det randiga tyget som ligger löst ovanpå – vilket hon tycker är ett utmärkt sätt att förnya sig utan att behöva köpa nytt.
— Jag villa känna efter hur det känns, så att vi väljer rätt när det väl är dags att klä om hos en tapetserare. Det kostar en slant, men är väl investerade pengar om man har en soffa av bra kvalitet som håller i årtionden. Att tänka på miljön när det gäller inredning är viktigt tycker jag. Nittio procent av all inredning är köpt på loppis eller auktion. Mycket är arvegods. Gamla saker bär på en historia, är personliga och håller ofta hög kvalitet. Slit och släng känns väldigt omodernt, säger Evelina som själv låter sig inspireras av högt och lågt när hon inreder.
— En tur på nyrenoverade Nationalmuseum eller i en exklusiv inredningsbutik ger mig idéer och inspiration, även om jag kanske inte har möjlighet att handla där. Jag hämtar även inspiration från vänner och härliga instagramkonton. Det primära för mig är funktion och affektionsvärde. Jag gillar också att gruppera mina fynd. Som mina ljusstakar i olika färger till exempel.

Även om hemmet just nu inte är bjärt i sin färgsättning är Evelina glad i starka färger.
— Jag inspireras av orientaliska mönster och färger och kan tycka att det är superfint med det riktigt knalliga. Men det beror förstås på var. I sovrummet föredrar jag lugna, mjuka färger. Starka färger och mönster där man ska sova kan ha en stressande inverkan. Men i övriga rum tycker jag att det bara är att köra! Det fina är ju att man kan ändra och måla om eller kakla om ifall man inte trivs.


Evelinas bästa inredningstips:

  • Gå efter vad du gillar, strunta i vad som är trendigt just nu
  • Våga blanda färger och mönster på ett oväntat sätt
  • Hämta inspiration i inredningsbutiker, på muséer eller på instagram
  • Förnya gamla möbler genom att klä om eller måla om
  • Fynda på loppis eller auktion, låt gamla prylar få nytt liv
  • Satsa på kvalitet och tidlös design
  • Gruppera saker efter färg, form eller typ

Namn: Evelina Kroon
Ålder: 32
Familj: Maken Gustaf From, formgivare, samt dottern Meg, 9 månader.
Bor: Lägenhet i Enskede i södra Stockholm.
Gör: Kreatör, konstnär, färgsättare. Jobbar just nu som projektledare på Svenskt Tenn.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.