Skapa vackra rum med ljus

2024-05-26

Trenden är tydlig, trädgårdsbelysning ökar för varje år. Men nu handlar det inte bara om trygghet och bättre uppsikt. Nej, nu är de nya tider där andra aspekter spelar en allt viktigare roll. Och det som resultat av nya typer av belysning till en förhållandevis billig peng.

I byggvaruhus och i de större detaljhandelskedjorna med fokus på hemmafixare finns idag ett jättesortiment av 12 voltsarmaturer, som man enkelt både kan och får koppla själv. Med modern energisnål LED-belysning, alternativt hallogenlampor, kan vi själva, utifrån tycke och smak, skapa de mest fantasifulla ljusformationer. Det som under dagtid ser helt alldagligt ut kan med en enkel spot träda fram i ett helt nytt och överraskande ljus. Kanske den där stora stenen som fortfarande står kvar. Vad det nu än är, testa olika vinklar, uppifrån, nerifrån eller från sidan. Vad du väljer kan göra stor skillnad och ge helt oväntade uttryck och dimensioner. Det kan till exempel handla om att med markspottar eller en liten trädgårdslampa, lysa upp detaljer, platser och blickfång. Kanske kronan eller stammen av ett vackert träd eller en buske.

Eller om du har något annat som är värt att uppmärksamma, kanske en stentrappa, en damm eller ett sprutande vattenspel. Det är bara att prova sig fram – innan du shoppar. Gå gärna runt i mörkret med en ficklampa och testbelys olika platser och detaljer. Bara fantasin sätter gränser. Tänk igenom och planera. Ett bra tips från trädgårdsdesigners är att inte överbelysa. Det blir inte bra. Välj istället ut några noga utvalda punkter. Tänk på att kontraster mellan ljus och mörker skapar en spännande effekt. Det kan många gånger räcka med ett svagt ljus för att effekten ska bli optimal. Fasadbelysning kan vara en utmärkt idé, såvida den är i gott skick vill säga. Det skapar en vacker och välkomnande känsla. Rätt belyst ser huset både högre och mer imponerande ut. Varför inte testa?


Säkra tips för utomhusbelysning:

Fasta installationer av utomhusbelysning, med några få undantag, måste installeras av ett registrerat elinstallationsföretag. Om du är osäker på vad du får göra själv ska du alltid kontakta ett elinstallationsföretag. Belysningen ska anslutas till jordade uttag utomhus. Dekorationsbelysningar på balkonger och terrasser får inte anslutas till uttag inomhus. Anslut alla dekorationer till jordade uttag och skydda sladdarna mot klämskador. Även skarvsladdar ska vara jordade. Om uttagen utomhus saknar jordfelsbrytare kan du komplettera med en flyttbar brytare och på så sätt höja säkerheten. Se till att belysningen verkligen är avsedd för utomhusbruk. De flesta nyare elektriska produkter ska vara CE-märkta. Saknar produkten IP-beteckning ska du inte använda den utomhus, sannolikheten är då stor att den är gjord för inomhusbruk.


Tänk på:

Jordfelsbrytare, IP-märkning och CE-märkning är ett måste. Även om det bara
gäller 12 volt.


Foto: Lampgallerian.se

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.