Högsäsong för inbrott – så skyddar du dig

2024-06-15

Nu är en ny högsäsong igång för bostadsinbrott. Tjuvarna slår till i skymningen och när många reser bort. Här kommer säkra tips om vad du kan göra för att slippa inbrott.

Flest villainbrott anmäls under årets mörka månader, oftast i oktober till december. Under 2018 var det även en topp under januari månad. I skydd av mörkret kan tjuvarna jobba ostört när varken du eller grannen är hemma. En förebyggande åtgärd är att förbättra husets skalskydd. Utöver förbättrade lås och säkerhetsdörrar kan brytskydd installeras på altandörrar och fönster i markplan. Redskap och verktyg som kan användas vid inbrott, exempelvis stegar, bör låsas fast eller förvaras inomhus. Det finns också andra saker att tänka på. Tjuvarna letar ofta efter bevis på att du inte är hemma, så försök att inte lämna för tydliga spår. Undvik därför släckta lampor, tomma soptunnor, full brevlåda och välstädade rum med insyn. Skriv inte i sociala medier om att du rest iväg, åtminstone om du själv eller någon annan i familjen har öppen profil Att göra inbrott är mindre lockande där upptäcktsrisken är hög. Grannsamverkan och inbrottslarm är därför ett effektivt sätt att förebygga inbrott. Grannsamverkan har konstaterats vara verkningsfullt då den stärker den sociala sammanhållningen och kontrollen i området. Tjuvarna rekar till exempel genom att placera en kvast i vägen för ytterdörren, en sten på soptunnan eller en pinne i brevlådan. Om de ser att den ligger kvar när de kommer tillbaka någon dag senare vet de att kusten är klar, säger Josefin Hamilton. Den typen av signaler går inte att upptäcka själv om man är bortrest – så här kan det vara nyttigt att hjälpas åt i grannskapet. Dessutom är det viktigt att ha bra utomhusbelysning både på fram- och baksidan av tomten och ta bort skymmande buskage.


10 tips – så minskar du risken för inbrott

1. Se till att ha ett lås avsett för ytterdörrar och ha gärna dörren låst även om du är hemma.

2. Bor du i hus eller i markplan ska du ha ordentliga lås även på fönster, balkong- och altandörrar.

3. Se till att du har bra utomhusbelysning vid alla entréer till huset. Glöm inte husets ofta mörkare baksida, där du med fördel installerar en sensorstyrd variant. 4. Starta Grannsamverkan i ditt bostadsområde.

5. Märk dina värdesaker med MärkDNA och skriv upp dem på en inventarielista. Att sätta upp MärkDNA-
dekaler kan också ha avskräckande effekt.

6. Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster och altandörrar. Förvara gärna värdesaker i kassaskåp, säkerhetsskåp eller bankfack.

7. Lås fast cyklar och stegar om de förvaras utomhus.

8. Installera inbrottslarm med utomhussiren om du bor i hus och sätt upp larmdekaler.

9. Låt bostaden se bebodd ut även om du är bortrest. Be någon ta hand om posten, skotta snö, och lägga sina sopor i din soptunna etc.

10. Skriv inte i sociala medier att du ska resa bort om du har öppen profil.


Statistik från brottsförebyggande rådet

  • 17 000 bostadsinbrott polisanmäldes (2018)
  • 9 930 av bostadsinbrotten skedde i villor (2018)
  • 14 800 inbrott i källare och på vind anmäldes (2017)
  • 4 900 inbrott i fritidshus anmäldes (2018)

Foto: BigStock

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.