Så hittar du vattenläckan

2024-05-26

Har du upptäckt en fuktfläck på badrumsväggen? Försvinner vatten oförklarligt ut ur ett värmesystem? En vattenläcka kan se ut på många sätt, och ibland kan det vara svårt att avgöra orsaken till fuktproblemet. Då är det aktuellt med en läcksökning.

En läcksökning kan gå till på olika sätt. Vilken metod som passar bäst varierar beroende på vilken typ av vattenläckage du upptäckt. Det kan vara svårt att upptäcka en vattenläcka i ett värmesystem, då vattnet tenderar att dunsta bort efter att det trängt ut.

Har du en vattenmätare, så kan du börja med att stänga av allt som förbrukar vatten i huset och sedan kontrollera att räkneverket på vattenmätaren står still. Det går också att spruta in ett spårämne i värmesystemet för att lokalisera läckans ursprung. Har du noterat en fuktutfällning på ett golv eller en vägg? Stäng då genast av vattnet, så att skadan inte förvärras. Sedan kan det vara dags att börja bryta upp ytan lite försiktigt, om möjligt. Ett tips är att riva på den billigaste sidan. Ifall du till exempel sett en fuktindikation i badrummet ska du inte ge dig på kakel eller dusch, utan hellre en anslutande vägg i rummet intill.

Är skadan av mindre omfattning kanske du kan frilägga problemområdet och åtgärda läckaget på egen hand, men ofta krävs mer erfarenhet och kunnande om husets struktur. Då kan det vara värt att anlita en rörläggare eller vvs-montör. I rör uppstår slitaget gärna på insidan genom att tjockleken minskar över åren. Äldre ledningar med skador kan därför behöva bytas ut.

Källa: Thomas Helmerson, Senior Advisor, Säker Vatteninstallation.

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.