Nytt kök med enkla medel

2024-05-28

Vill du få ditt kök att kännas som nytt utan att det kostar skjortan? Här kommer renoveringstips för hemmets hjärta.

Det absolut billigaste alternativet när det gäller köksrenovering är att låta slipa och sprutlackera dina befintliga luckor. Det kostar bara några tusenlappar och gör stor skillnad. Ännu större skillnad om du dessutom passar på att byta handtag. Har du något större budget så kan du få helt nya luckor och lådor monterade på det befintliga stommarna. Det gör att köket ser nytt ut, eftersom man kan tajta till avståndet mellan luckorna och få en enhetligare känsla. Vill du satsa ännu mer på ditt kök utan att det utmynnar i en dyr totalrenovering kan du fortsätta med att också byta kakel, bänkskivor, diskbänk, samt belysning.

Den gamla sortens rostfria diskbänkar med kant är ett klokt val, eftersom de är billiga och praktiska. Men även en bänkskiva i reptåligt laminat, massivt trä eller sten är utmärkta alternativ. Här är det dock viktigt att fundera på hur villig du är att regelbundet olja in träbänken och om du har tillräckligt starka balkar i golvet för att bära upp en flera hundra kilo tung och dyr stenskiva – som dessutom lätt krossar hastigt nedställda kaffekoppar! Materialval är naturligtvis också en prisfråga. Som alltid får man det man betalar för och kvalitet lönar sig på sikt.

Är du inte väldigt händig? Då är det klokt att anlita en fackman för arbetet som du då också får ROT-avdrag för. Kostnaden för monteringen av luckor och bänkskiva är i sammanhanget försumbar och arbetet utförs snabbt och proffsigt. Dessutom får du garanti på arbetet och kan klaga om något går fel. Att exempelvis montera skåpsluckor själv verkar kanske enkelt, men när det kommer till finjusteringen så är det betydligt svårare. Det är lätt hänt att luckorna blir sneda. För en fackman tar det cirka en dag att montera luckor och bänkskiva/diskbänk. Inklusive nytt kakel – som kräver ett par dagars arbete, eftersom det utgörs i två steg med spackling och torkning – tar arbetet 10-15 timmar. Gör du samma jobb själv, tar det ofta dubbelt så lång tid.


Tips

• Budgetrenovering i fyra steg
• Lackera om dina gamla luckor och lådfronter.
• Byt till nya luckor och lådfronter/gör om skåpen till förvaringslådor.
• Byt bänkskiva, ho och kakel.
• Satsa på bra vitvaror.


Foto i toppen: Lina Östling/Alcro

ANDRA ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.