Skapa rum med behaglig skugga

2024-06-15
Vår och sommar är på ingång. Det innebär allt varmare dagar och strålande sol. Härligt! Men kanske inte om hettan når in i huset, eller om lunchen intas i trädgården mitt i gassande sol. Då är olika typer av solskydd räddningen.

Margareta Bergetun är förbundssekreterare på Svenska Solskyddsförbundet, hon har med andra ord stenkoll på solskydd. Och när det gäller att bli nöjd med just ditt val, så är hennes första råd att tänka på funktionen.
– Det är klokt att fundera på vad du vill ha ut av ditt solskydd, innan du bestämmer dig. Vad är problemet? Är det för varmt, för ljust, blänker det i tv:n, eller vill du skapa ett ombonat uterum?

Blir det för varmt inomhus när solen ligger på, är utvändiga solskydd till fönsterna alltid bäst, berättar Bergetun.
– Du kan välja fönstermarkiser till exempel, som finns i en uppsjö av färger och material. Om du vill ha ett stramare uttryck eller har ett läge som är utsatt för mycket vind, kan du istället välja en vertikal-markis, eller screen som det ofta kallas. De finns i material som är perforerade, så att du kan se ut även när solskyddet är helt nedfällt.

– För utomhusmiljön finns förstås terrassmarkiser och fristående solskydd av olika slag, och då kommer den där underbara rumsskapande faktorn in, förutom att man får det behagligt i skuggan. Att få skapa och inreda ett utomhusrum, när våren och sommaren börjar närma sig är ju så härligt!

Trenden från förra året fortsätter, med mer uteliv, stora uteplatser och därmed större markiser och pergolalösningar. Och för den som vill satsa lite extra på sin uteplats finns flera tillbehör för att höja mysfaktorn.
– Det finns ju oändliga möjligheter, både när det gäller värmare, belysning, mattor och möbler som tål uteliv. Många av våra medlemmar säljer själva eller har samarbeten med leverantörer av denna typ av produkter. Så det kan löna sig att inte bara prata solskydd med solskyddsföretaget, utan även inredning och utemiljö!

Vad kan det då kosta med en ny terrassmarkis?
– Allt beror på storlek, modell, märke, material, förutsättningar för installation, servicenivå och så vidare. Allt från några tusenlappar på lågprisvaruhuset till det tiodubbla eller mer för kvalitetsprodukter. Kvalitet lönar sig dock alltid om man vill ha en hållbar lösning.


5 tips från Margareta Bergetun

Satsa på kvalitet
Välj en robust konstruktion som inte rostar och en väv som håller och inte bleks. Du bör därför välja rostfria material i konstruktionen, till exempel aluminium (som ofta är återvunnen), framför stål. Du bör också välja spinnfärgad akryl framför polyester.

Gör solskydden smarta
Att ha motor och automatik gör att solskyddens användning blir optimal. Tidsstyrning och solsensorer sköter solavskärmningen automatiskt, medan vind och regnsensorer skyddar installationen mot olämpligt väder. Idag sköts det enkelt med en app på mobilen om man så vill.

Hitta rätt installatör
Ibland kräver fasadkonstruktioner och produkter både kunskap och precision för att det ska bli snyggt och säkert. Solskyddsförbundet utbildar sina medlemmar, så vill man vara extra trygg vänder man sig till ett av våra medlemsföretag.

Undvik fallgropar
Om du mäter själv: Mät rätt! En måttbeställd produkt kan inte lämnas tillbaka, så enkla felmätningar kan bli mycket dyra!

Köp solskyddsunderhåll
Många solskyddsföretag har börjat med serviceavtal. Då kan du leja bort servicen och både få längre livslängd och fler lata dagar!


Foto: Sandatex

ANDRA ARTIKLAR