Slipp dyra kostnader – så kollar du hustaket

2024-05-26
Har du ett tätt och bra tak, som år efter år klarar de tuffa påfrestningar som fukt, skyfall, snö, storm och kyla innebär? Ja, då är en av de viktigaste förutsättningarna på plats för ett friskt och välmående hus.

Takets viktigaste uppgift är som alla förstår att skydda huset i sin helhet och då måste det verkligen vara tätt. Oavsett husets och takets ålder är det klokt att nu efter vintern ge det lite extra uppmärksamhet. Om regnvatten eller smältande snö av någon anledning oupptäckt läckt in riskerar huset annars att fara riktigt illa. Det kan i värsta fall betyda att yttertak  måste bytas samt stora invändiga kostnader. Därför, håll koll.

Ett tak som kontinuerligt ses över, hålls rent från skräp och mossa och som lagas där det behövs, håller längre. Det säger sig självt, eller hur? Där kan man som husägare spara stora pengar.

Börja med att själv göra en snabbesiktning. Är några av takpannorna spruckna? Saknas det kanske till och med några pannor? Ja, då är det dags att inte bara åtgärda utan samtidigt kolla lite noggrannare. Spruckna pannor ska givetvis bytas.

Lyft sedan på ett antal takpannor och kolla att läkten och underlagspappen inte tagit skada. Kolla också att takets plåtdetaljer inte har börjat rosta. I så fall, byt ut. Passa också på att rensa alla hängrännor.

Ta sedan en titt uppe på vinden, finns det fläckar eller andra spår av att taket har börjat läcka? Passa på när det regnar rejält. Lys med ficklampa i alla skrymslen efter tecken på fukt och vatten. Mögel på undertak och råspont kan vara tecken på att taket behöver bytas ut, eller åtminstone renoveras. Men det kan lika gärna vara fuktproblem som kommer inifrån huset. Är du minsta osäker bör du kontakta en seriös och väletablerad takfirma.

Takets ålder ger hur som helst en indikation om när det ändå kan vara dags. Betongplattor har till exempel normalt en livslängd på minst 30-40 år. Tegelpannor och plåttak har vanligtvis en ännu längre livslängd. Samtidigt ska man vara medveten om att det är underlagspappen som är det primära skyddet.

Ett problem är påväxt av mossa, lav och alger. Även fasad, stenläggningar, garageuppfarter, balkonger och altaner får i allt högre grad påhälsningar. En sak är säker, det här är inte bra för taket, vars ytskikt riskerar att brytas ner med både frostsprängning och estetiska skador.

Visst kan man nöja sig med att högtrycksspola taket och skrapa för hand. Men problemet är ändå inte löst. Även om den synliga påväxten inte syns så finns sporerna kvar, det vill säga roten till problemet. Lösningen är att behandla med en miljövänlig produkt som dödar växtligheten i grunden. Produkten som finns att köpa för gör-det-självare fungerar på alla typer av tak: betong, tegel, plåt, papptak och skiffer. Man skrapar först bort påväxten. Efter att taket därefter besprutas elimineras förutsättningen för återväxt helt och hållet.

Kom ihåg, det är viktigt att man tar tag i det här problemet. Gör det själv eller anlita ett proffs, men låt inte mossa, lav och alger få fortsätta växa. Underhållskostnaden över tid för rengöring är betydligt billigare än att behöva byta tak i förtid.


Taktänk för villaägaren

  • Kolla om takpannor saknas eller är trasiga
  • Ojämnheter i taket kan betyda skadad läkt
  • Kolla att läkt och underlagspapp är intakt
  • Rensa hängrännorna. Förekomst av grus säger att pannornas ytskikt börjat vittra sönder
  • Håll taket rent från mossa och skräp
  • Kolla vinden, förekomst av mögel eller att undertakets utseende och färg är förändrad är en varningssignal. Ta reda på varför och åtgärda

Foto: Bigstock

RELATERADE ARTIKLAR

KONTAKTA OSS?

Skicka ett mail till info@villatidningen.se eller ring oss direkt på 018-10 37 40.
Boka annons? Klicka in dig här.